2010-05-12 1296 浏览
天寒地冻, 除左打边炉, 仲可以食煲仔饭, 既然同朋友两个人打唔到边炉, 煲仔饭都系一个好既选择登龙街新翠华茶餐厅煲仔饭都算出名, 坤记已经食过, 就试下新翠华比较下眼见全部人都系叫煲仔饭, 心想应该唔错, 同朋友叫左两个煲仔饭, 等左一段时间终于都到, 煲仔的确好热, 但奇在个煲无左个柄的, 咁都烧到? 师傅果然高技术 腊肠田鸡煲仔饭: 饭身好湿, 已经一大失败, 煲仔饭唔干身好似食紧烂饭咁, 差田鸡肉唔多新鲜, 好似霉霉地咁, 好味的煲仔饭肉最好系用热力仅熟最好, 但我感觉佢好似未熟既霉咁腊肠还好, 始终standard野, 应该不差吧饭真是焦了, 完全黐晒系个煲度, 想食饭焦既还是放弃吧荔蓉肉碎煲仔饭: 朋友叫的, 一问之下其实跟我的差不多, 饭是湿, 没饭焦这个煲仔饭的感觉跟我到旺角求其拣一间茶餐厅食煲仔饭是一样的, 以一间标榜自己煲仔饭出名既餐厅黎讲绝对是不合格, 不过见到有饭友赞饭干身, 好味, 我谂紧我系咪时运高遇著后备厨师, 不过如果一间餐厅水准不稳, 也是难以服众的所以, 如果下次想食煲仔饭, 还是西环坤记好

腊肠还好, 始终standard野, 应该不差吧
饭真是焦了, 完全黐晒系个煲度, 想食饭焦既还是放弃吧

所以, 如果下次想食煲仔饭, 还是西环坤记好
无柄煲仔, 神!
腊肠田鸡煲仔饭
荔蓉肉碎煲仔饭
2010-01-19
无柄煲仔, 神!