2016-07-16
同个朋友去左呢间酒店餐厅食野,见佢门口写系日本料理,入到去先发现有三层,仲要层层唔同特色,一次过食晒pizza, 寿司刺身同鐡板和牛!最值得推介就梗系佢呢度既1++韩牛。大家如果同我一样有睇tvb之前个饮食节目就知韩牛系有分唔同级数,个时tvb食既韩牛都只系1+级数,呢度食既,系”1++”。你冇睇错,系一++,最顶级既韩牛。咁到底点分等级呢,就系睇佢既肥脂分布靓唔靓喇,平时个d平野呢,d肥脂拿埋一旧旧咁冇黎层次,但系最顶级既韩牛就唔同喇,佢d肥脂层次分明。本身我都觉得讲到好夸张咁,点知去到叫左一碟之后望一望,一层层好明显见到既肥脂,配埋d牛肉汁同撒少少海盐落去食。最重要既系佢仲用左铁板烧既方式整!令牛肉可以系最新鲜热辣既时候上菜!唔试都唔知牛肉系可以落wasabi食。特别要提一提呢度d wasabi, 佢唔同平时食个d一patpat唔知加左d乜,佢系新鲜即磨架。我自己之前台湾呀里山旅行都买过一支wasabi番屋企自己磨,所以一睇就认得出。你见佢好明显系磨出黎好似姜蓉咁,而唔系挤出黎个d架。味道方面梗系特别重wasabi 味之余又冇左平时个种炙喉咙feel, 同埋仲几攻鼻吓。除左食寿
提埋大家,食个阵除左食个阵牛肉味之外,最紧要感受个种一层层食落去既口感,我呢d普通人都食得出一层层。唔信你食之前望一望佢个横切面,一层层超明显,真系系人都睇得出系高质野。
最后要赞下店员,服务态度一流,见我地谂唔到食乜又主动同我地介绍,俾卡片我地。不时介绍下d野食来头,又教我地点样食或者配搭咩酱汁,甚至连食前菜,主菜同甜品既次序都教埋我地。咁先至真正享受到美食。唔系既话食错左浓味野再食清淡野就惨喇,所以咪话呢度专业。如果大家唔识点食既又可以问下店员,又可以学下野,下次仲可以教番你班fd点食。