2017-05-05
我本来对“刀甩“这种甜食无乜感觉,一直都只觉得,系涂装了五颜六色的“鬼佬牛脷酥“而已…… J.co的出现,令我对刀甩的感觉完全改观了,就因为系hk第一间刀甩专门店,又咁多人赞,所以要嚟试试,见到店内廿多款花花绿绿的力甩,胃未食,相机未食,眼球已先食个饱了,眼阔其实肚好窄的我,要在十几廿款中拣2件,真系……会有选择困难症㗎!我谂真系无边个小朋友小女生对住个刀甩柜会抗拒到诱惑啰目不暇给的《刀甩阵》!!而且价钱……仲吸引,每一个大刀甩都只系均一价$15蚊,又几亲民㖞!(只系正常一个吞拿鱼面包的价钱,就食到嚟自印尼刀甩名店的滋味,试一试都值得嘅)款式有大又有迷你版,有实芯,又有空芯,直径都有8~9cm大,toping有糖霜,有果仁,有果酱,有朱古力,有抹茶,有脆米,有椰丝……真系花多眼乱ha~ha最后锁定了Sugar ice及Forest Glam 呢2款通芯大刀甩,配上一杯英式早餐茶(预备消滞用)白色的“Sugar ice“舖住薄薄的糖霜,俾人一种好优雅的感觉,至少视觉上唔会觉得好厚腻,一咬落去,一阵风似的,好柔软松香,味道淡淡只有少少甜,唔错而“黑森林“味就比较浓郁喇,面头舖
我谂真系无边个小朋友小女生对住个刀甩柜会抗拒到诱惑啰
目不暇给的《刀甩阵》!!
白色的“Sugar ice“舖住薄薄的糖霜,俾人一种好优雅的感觉,至少视觉上唔会觉得好厚腻,一咬落去,一阵风似的,好柔软松香,味道淡淡只有少少甜,唔错而“黑森林“味就比较浓郁喇,面头舖满朱古力碎,有2粒酒味cherry,所以甜味重少少(对喜欢甜的人就应该啱啱好),好rich,一黑一白,一清淡一甜浓,正
二人share牙咗2件,刚刚好啦,再多一件都吃不下了,叹返杯热茶中和一吓,好满足
店面不大,但座位感觉都几悠闲,不过都好多人排队买外卖,而且都是大大盒的买走,睇嚟真系好受欢迎。
两个大刀甩+一杯热红茶,盛惠$52蚊,味美又价钱合理,绝对可以同朋友再嚟三嚟,试试其他口味
试食完后,朋友的小朋友睇到相,都即时巅咗,话要嚟食“刀甩自助餐“,大擦一顿咁话!
不过现在J.co只登陆hk只有湾仔一间,希望未来在港九都会再开分店吧,普及这种人见人爱的美食,研发更多的款式