2015-12-16
行開入屯門探朋友, 咁岩朋友未返到屋企, 諗住係附近茶記hea下, 點知見到呢間價錢幾平民化既Cafe, 只有一個後生哥哥仔看舖。簡單叫左個Egg Salad Sandwich + Latte Set, 三文治賣相幾好, 烘底後入口香脆, 配合蛋沙律, 口感非常特別及討好, 而Latte 就有幾特別既拉花, 奶啡比例適中, 奶泡打得幾細, 無粗粒, 入口香滑。轉頭朋友就到, 原來佢係呢到常客, 重同老闆幾熟落, 果個後生哥哥咖啡師傅就係老闆, 真係人不可以貌相; 跟住老闆哥哥上左壺新紅茶, 比我地試下, 話未諗到名, 暫時叫住蘋果蜜糖紅茶; 個外表幾優雅, 用tea light暖住, 睇得出老闆哥哥係幾重視食物品質, 同埋顧客味覺的人, 紅茶飲落甜中帶有蘋果味, 幾清新。跟住重同老闆哥哥吹左陣水, Cesto 原來係解籃子, 隨手一指, 門口天花就有一個竹籃, 感覺幾特別, 老闆幾nice幾好人, 下次入開黎一定要再試。