行过苏妈苏妈就令人谂起去左马来西亚嘅感觉, 即兴入去大饱口福. 天气热辣辣先嗌杯冻马来西亚拉茶叹下, 唔会好似印度拉茶咁甜几适合香港人口味. 椰香咖央多士外表脆而中间夹住份量不少嘅香喷喷咖央酱令人口水直流, 转个头已经食哂成碟, 必食之选马来沙爹串鸡+牛属于正常唔会烧得太干, 最钟意一边点佢个沙爹酱一边食. 一字骨肉骨茶亦都好跟传统马来西亚嘅做法, 除左一煲仔一字骨外, 额外仲有多一碗肉骨汤汤, 汤底有好浓药材味, 一字骨大大条好多肉又好腍好有肉香唔驶加饭其实份量都唔少够饱. 槟城福建虾面又系大大碗好足料, 汤底用虾壳熬制, 所以又浓又香, 鱼片头配油面都刚刚好够咬口又吸收左汤嘅精华, 虽然之前嘅菜式令我开始饱但都好回味呢碗面嘅味道

马来西亚拉茶

柠檬薏米水