2015-01-15 416 浏览
今日入黎将军澳呢个商场购物,无意中发现到呢个好有校园风味既餐厅,令我情不自禁走进呢间餐厅一尝食品。由于我同朋友夜晚要睇戏,所以未到晚饭时间已经好快可以入座。壁报版上的设计再加上浅蓝色的背景,就令我回想到当年开心和同学一齐设计壁报的回忆,真令人回味,再加上旁边有一些有趣的校训,更加感受到校园的风味。就连桌子和椅子都是当年上学时的椅子。真是别有用心的设计!餐牌外面的设计和学生手册是一模一样,但是里面却充满美味佳肴的食物。我和朋友就选择左呢2款食物,分别系无骨海南鸡饭同炸鸡脾薯条一齐分享。先讲无骨海南鸡饭,鸡肉美味浓郁,再加上海南鸡既特制酱汁,一口鸡肉,再加上一口油饭,简直绝配。此外,鸡肉同鸡皮都好滑,可见制作既过程处理得好好。油饭又唔干但唔太湿,处理得太细腻,仲好过自己系屋企煮既饭,另我赞不绝口!朋友下午刚吃完东西,所以佢只系叫左一份鸡脾薯条既小食。其实鸡批薯条无咩特别,但系我朋友话大件又抵食,点解咁讲呢?系因为普通茶餐厅既鸡批薯条与呢度差好远,鸡批即叫即炸,食落去甘香可口,炸既时间岩岩好,咬落去仲渗出一滴滴的鸡油,回想到当年校园必食既食物就系炸鸡批。最后,就系讲呢杯红豆粒粒奶茶,红豆冰就

由于我同朋友夜晚要睇戏,所以未到晚饭时间已经好快可以入座。
就连桌子和椅子都是当年上学时的椅子。真是别有用心的设计!
无骨海南鸡饭
炸鸡脾薯条
红豆粒粒奶茶
最后,就系讲呢杯红豆粒粒奶茶,红豆冰就饮得多,粒粒奶茶真系未饮过,茶味好浓郁,又唔太涩,加上滑滑既奶,口感一流,此外,上面既红豆粒粒又唔太甜,红豆都好软,好好食。下次有机会一定再约一班旧同学一齐黎呢度重返校园!
2015-01-15
无骨海南鸡饭