2014-11-18 331 浏览
之前去过葵芳的上海婆婆,今次试荃湾的上海婆婆336的午餐。有个新鲜的感觉,新的设计巧妙地用上型格和怀旧来包装,全店给人年轻化的感觉。一行3人坐下就拣左最常食既上海菜四小吃, 上海酸辣汤, 小笼包, 清炒河虾仁, 松子鱼块四小吃是必吃推介, 卖相颇精致 -无锡脆鳝,镇江小排骨,四喜烤麸,镇江肴肉脆鳝松脆可口,又有鳝味,又松脆,好特别。黑醋排骨 - 甜甜地, 睇落去好浓味, 但食落还好, 只系有少少实镇江肴肉味道浓郁, 软硬适中上海酸辣汤,饮左一口,觉得辣度酸度都可以,有种辣椒粉既香辛味,亦有类似辣椒干既独特风味,几惹味。食得出汤有冬菇丝,笋丝,肉丝,木耳,几足料。清炒河虾仁河虾调味适中,好爽呢个真系好清淡,唔蘸醋食食到河虾的浓郁鲜味,蘸醋食都好好味, 如果唔钟意咁肥腻,呢个系必点,值得推介。婆婆担担面: 看起来有点像日式的辛辣拉面, 担担面其实味道都ok, 不吃辣的人一定受不了! 不过花生味几香当晚店子也推出了季节限定的蟹粉食谱小笼包是到上海菜馆必点的食物, 今次点了有蟹粉的小笼包. 放在薄切的萝卜片上, 蟹粉不算多, 味道不算浓; 肉汁颇多且味鲜,入口不算油腻, 几好味锅贴底煎得香脆,
四小吃
脆鳝松脆可口,又有鳝味,又松脆,好特别。
镇江肴肉味道浓郁, 软硬适中
上海酸辣汤
河虾调味适中,好爽
婆婆担担面
蟹粉小笼包
当晚店子也推出了季节限定的蟹粉食谱
锅贴
锅贴
底煎得香脆, 咬ー口 重有少少汁喷出来, 都好味
松子鱼块
松子鱼块
酸甜甜很开胃, 鱼块都有口感

题外话/补充资料: 环境稍为细ー点, 整体来讲都几好
2014-11-17
四小吃