2021-06-30
今日返半昼, 放工后同老公到附近食晏, 本来念住食好少少, 打📞左去PIRATA 同 La Moo Moo 问有无位, 同样回覆已经满座, 反而地舖两间价钱比较亲民的食店东方小祇园同潮隆泰就乏人问津, 所以香港人既消费能力真系几高, 定系PIRATA 同 La Moo Moo 真系好高质素? 下次有机会早D订位去试下。因为想坐好少少, 上OPENRICE再望下附近有咩餐厅, 揾到呢间来佬餐馆, 怀旧港式西餐厅的格局, 睇相见地方好大, 有不少卡位提供, 虽然食评好坏参半, 但此时肚饿兼疲累既我都唔理得咁多, 打过去问左话有位就冲过去。唔怪之得店员话唔使留电位订位, walk in 就可以, 一上到去, 全场近百个座位, 得一枱客坐紧。有点担心他们能否持续经营下去, 更担心是否因为佢地既食物质素所以客人少到咁。我地同样点左周末semi-buffet。净食前菜同甜品没有加主菜。第一次食semi-buffet没有加主菜, 食过咁多次半自助餐, 好多时餐厅提供的前菜都只有冷盘, 例如: 沙律, 冻肉, 烟三文鱼, 冻海鲜🦞..., 所以喜欢热食既我都一定会加个主菜暖暖胃。但来佬餐馆的半自助餐却
我地同样点左周末semi-buffet。净食前菜同 甜品没有加主菜。
第一次食semi-buffet没有加主菜, 食过咁多次半自助餐, 好多时餐厅提供的前菜都只有冷盘, 例如: 沙律, 冻肉, 烟三文鱼, 冻海鲜🦞..., 所以喜欢热食既我都一定会加个主菜暖暖胃。但来佬餐馆的半自助餐却有多款热食可以选择。
罗宋汤同黑松露野菌汤 - 饮到一碗暖笠笠又足料既热汤非常满足, 我觉得罗宋汤味道偏酸, 自己加左少少白砂糖落去中和, 好味㖞, 更啱我口味。
德国芥末薯仔烟肉沙律 - 酱汁足够, 调味也不错, 但薯仔🥔煮得唔够腍。
黑松露炒蛋多士 - 炒蛋好好味呀, 佢地既炒蛋唔止炒得嫩滑, 中间仲要炒到半生熟, 我最爱的吃法。但多士唔OK, 我地都觉得层牛油🧈有阵番枧味。
脆炸鸡翼 - 热辣辣咁送到我地面前, 薄薄一层脆浆包住肉嫩多汁既鸡翼, 少少缺点系只鸡翼本身无事先腌过, 无味, 不过只要自行洒少少盐上去就可以, 新鲜即制就系唔同, 少少调味已经足够。
来佬汁鸡翼 - 最初以为系瑞士汁, 但又有几分不同, 一种先甜再甘的味道, 比瑞士汁更有层次更浓郁。
芝士肉酱焗薯蓉 - 薯蓉细滑, 肉酱份量足, 芝士微微烤过更添香口惹味, 简单满足。
黑松露炸薯条 - 又系好好味, 如果食得多炸薯条唔会喉咙痛真系想自己食晒成份独食。即叫即炸, 外脆内软, 薯仔味浓, 厨师本身已经落左少少黑椒同盐调味, 就算唔点个沙律酱都已经好滋味。
来佬梳乎厘 - 我比100分, 来佬梳乎厘完全就是我心目中美味梳乎厘的模样。我见呢个散叫要$98, 如果大胃王既话, 真系嗌返几个黎食已经回本。梳乎厘焗得漂亮挺身, 蛋白味浓, 质感轻身松软, 空气感十足。最爱佢围边洒上左一层白砂糖, 令入口多左一种脆脆沙沙的口感, 令层次更丰富。
另外, 侍应服务也值得一赞, 虽然当日眼见在场有3个侍应, 两男一女, 但负责招呼客人的只有一个中年男侍应, 因为来佬餐馆既任食系用点餐形式叫野食, 所以我地都来回揾左佢好多次, 又问下佢问题咁, 但每一次佢既态度都同样亲切有礼, 做事不慌不忙, 系佢身上, 我睇到一种敬业乐业既精神。