铁花村系我同妹妹都好喜欢嘅一间台东料理店,无论堂食外卖每次都食到好满足,系令人挂念嘅台湾味道同人情味~| 台东米苔目 |米苔目原来系台东必吃传统美食之一,即系香港嘅银针粉,口感QQ软软。配料有卤蛋、贡丸、肉碎、白萝卜,仲有带出汤头味道嘅木鱼丝。| 综合面线 |面线里面有笋丝、红萝卜丝,加埋蒜同油葱酥嘅香,比起米苔目口味更重。蚝仔鲜嫩大肠卤得入味,拣综合面线就两样都食到。| 松露起司蛋饼 |Fusion蛋饼加入黑松露酱,香气十足冇违和感,趁热食最正。| 盐酥鸡 |最经典嘅椒盐盐酥鸡,外层酥脆内有肉汁,夹埋炸九层塔同蒜泥一齐食冇咁腻。| 手摇饮料 |食台湾野唔饮番杯手摇感觉一定争咁啲~芋香珍奶半糖甜度刚好,冇好假嘅香精味;百香果乌龙饮落亦好清新。| 台东海浪冰 |平时食开有芋圆、仙草、红豆嘅传统冰品,今次就试试依度嘅招牌—台东海浪冰。浅蓝色嘅海浪冰面头唧上忌廉扮浪花,外型先加分;食到里面有蓝莓酱同星形嘅芒果蒟蒻,好似寻宝咁呢。剉冰颗粒感、冰感较重,但食落就冇咁甜,消暑一流~

| 台东米苔目 |

芋香珍珠奶茶/百香果奶盖乌龙

| 台东海浪冰 |
台东海浪冰
台东海浪冰
剉冰颗粒感、冰感较重,但食落就冇咁甜,消暑一流~
  • 综合面线
  • 芋香珍珠奶茶