2023-03-26 24 浏览
好耐冇食过放题,今日趁放假同朋友嚟到中环试下期待已久嘅牡蛎放题。呢间餐厅嘅牡蛎系由日本北木岛养殖场直送,上网睇过日本有多间米芝莲餐厅都系选用呢个养殖场嘅牡蛎,感觉食落都几放心。因为唔想食得咁赶,所以拣左$498食90分钟前菜:喜多嬉九品 (9/10)九宫格阵式嘅前菜,卖相非常吸引- 卖相最靓嘅系天妇罗紫苏叶配吞拿鱼蓉 (8.5/10),一口咬落有双重口感,幼滑嘅鱼蓉混合香脆天妇罗紫苏叶,而且唔觉得油腻- 手工月见烧鸟丸 (9/10) 系我觉得九品中最好食之一。个鸟丸好厚身,未点蛋液前先试一啖,浓郁的鸡肉香充斥著整个口腔。之后再沾啲蛋液嚟食,个鸟丸口感会更滑,更加蛋香,配搭一流。有啲可惜嘅系只得一粒同埋放题入面唔见有得拣,如果唔系都想再食- 牡蛎刺身 (9/10):刺身肥大肉厚,配埋土佐酢啫喱,酸酸嘅柚子醋,萝卜蓉同葱花,完全带出牡蛎嘅鲜甜,但仍食到海水嘅咸香烧牡蛎,烧帆立贝 (9/10)烧牡蛎同帆立贝嘅火喉啱啱好,唔会觉得干柴,仲觉得一样都好juicy。旁边有xo酱,孜然酱,同蒜蓉可以点。我就比较喜欢加蒜蓉,惹味得嚟又唔会抢左海鲜嘅鲜味烧物除咗有常见嘅猪颈肉,羊架,鸡串之外,仲有好多平

前菜:喜多嬉九品 (9/10)
九宫格阵式嘅前菜,卖相非常吸引

烧牡蛎,烧帆立贝 (9/10)

烧物除咗有常见嘅猪颈肉,羊架,鸡串之外,仲有好多平时少见嘅例如鸡心,烧鱼干
烧鸡心串 (9/10)
今次系第一次试鸡心,原来非常香,又唔会太肥腻,好好食
烧味醂鱼干 (8.5/10)
本身唔太喜欢吃鱼干,估唔到今次咁喜出望外。鱼干切得幼细,唔似其他鱼干又硬又韧又难咬开,加左酱汁烧成嘅鱼令鱼香更加突出
烧羊架 (9/10)
呢间餐厅烧物嘅火候控制非常出色,烧羊架肉嫩多汁,腌嘅味道非常香,唔使点任何酱汁都已经好好食

牡蛎秘制捞五岛手延乌冬 (9.5/10)
呢个捞乌冬嘅汁系用牡蛎blend烂而成,口感好creamy,每啖都充满住牡蛎嘅味道,有啲似食紧carbonara,乌冬亦好爽滑弹牙,真系非常出色,极力推荐

饮品就叫咗餐厅自家制嘅冷泡茶:茉莉薰花茶同埋白桃乌龙茶,白桃乌龙茶有淡淡嘅白桃清香,另外果款朋友都话唔错。

💰人均: $550

📍喜多嬉牡蛎屋 (中环)
中环摆花街1-7号一号广场地下9号舖

#hkfoodie #hkfoodies #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodig #hkfoodielife #hkfoodgram #hkfoodsnap #hkfoodguide #hkrestaurant #hkrestaurants #foodiehk #foodielife #美食推荐 #香港美食 #香港餐厅 #相机美食 #foodxshel_中环 #中环必食 #喜多嬉かきコース #90分钟任食日本直送牡蛎 #袐制牡蛎浓汤 #牡蛎 #日本直送 #放题 #居酒屋 #中环 #中环美食
2023-03-16
  • 喜多嬉九品