2018-11-02 88 浏览
泰国嘢一直都系又好味又邪恶嘅食物,今次呢间餐厅位于旺角,地点非常方便。餐厅位于一座商业大厦里面,差不多每一层都系来自世界各地嘅美食。餐厅装修以绿色为主调,摆放著不同的植物,令人有身处泰国的感觉。打开餐牌,每样都想食,令人有选择困难症。今晚都唔想食得太热气,所以先叫了个马拉盏通菜,比较健康。半打沙嗲系食泰国野系指定动作,猪鸡各3串。最后叫多个泰式猪脾好送饭。泰式猪脾好大只,炆得好冧,D猪皮好胶好黏,好多骨胶原。猪脾肉好冧卤得好入味,卤水汁又唔会太咸,味道啱啱好。美中不足的系鸡蛋只系白烚蛋,唔系卤水蛋。呢度既沙嗲真系无得输,咁大条就不在话下,烧得唔会好㶶,保持到肉里面既肉汁,本身既腌料都好好味,就算唔点沙嗲汁已经好够味。当然我呢D重口味既一定会点沙嗲汁,令到条串烧更好味。马拉盏炒通菜炒得好翠绿,唔会过左火,马拉盏好香好惹味,比起平时食既虾酱炒通菜无咁咸。食下D菜先可以中和返食肉既肥腻,感觉比较健康。呢度既椰青价钱比一般贵,不过想饮都照嗌啦。虽然系贵D,但椰青既size都好大,椰青水好甜好清,系食泰国野必然之选。

泰式猪脾

沙嗲半打