小弟出去食饭,主要选择面食;面食之中,有人喜好日式拉面,有人钟意义大利面,总之咸鱼青菜各有所好。呢间海.三碗面,一直系小弟其中一间想试的舖头;店舖主打中式(或者应该叫港式)伊面,配菜有薄切牛肉片,汤底分别有浓虾汤底,金华火腿汤底同埋猪骨汤底。整个配搭,令小弟觉得新奇。 想话呢间系日式拉面舖?不论材料同烹调方式,都同其他日式舖头唔同。您觉得伊面系港式食物?成套面食煮完出黎之后,又有少少日式的摆盘风格...总之,成件事吸引到小弟专登抽时间帮衬。但系,您要帮衬ge话,要有先排至少一小时队ge心理准备。系呢间小店的唯三款汤底之中,呢次先拣金华火腿汤底,为小弟打响头跑。见到老板会分好每位客人能够享受的薄切牛肉份量,然后加上葱花,樱花虾以及少许油,再将其中一面肉片用火枪稍稍烧熟。至于伊面,老板会以日式拉面的煮法烹调,分好每位客人的伊面份量后,最后同样系碗面加上少许葱花。成间舖净系得老板1个人,由系出面排队到等老板煮完碗面,足足等左1个半小时。但系老板非常好记性兼好好礼貌之余,又唔会求其快手整碗面出黎就算数。换句话讲,老板「慢工出细货」换黎小弟食得舒服的感觉。先讲薄切牛肉,由于一面生一面熟ge关系,

。

总之,成件事吸引到小弟专登抽时间帮衬。
但系,您要帮衬ge话,要有先排至少一小时队ge心理准备

金华火腿浓汤伊面 配 薄切牛肉

先讲薄切牛肉,由于一面生一面熟ge关系,牛肉自然唔会太干柴、太韧或者太生腥。小弟更佩服老板,竟然净系用火枪,就可以将成片牛肉烧到界乎三至五成熟。呢几片牛肉,系小弟暂时食过ge牛肉之中最滑溜,而且带有微微肉香。但对十级牛肉爱好者黎讲,呢几片牛肉可能唔多够喉。

再讲讲主角-伊面同汤底ge组合。
小弟系出面食连汤ge面食,通常D汤咸到只能令小弟早早投降,造成浪费
;但系呢个金华火腿汤底,不但唔觉咸之余,更加带有微微火腿的香气同味道
(小弟反而唔太想火腿汤底太浓郁)。
伊面更加系小弟觉得大大加分的部分
。出面师傅煮伊面,唔系过分油腻,就系过粉干身;小弟食伊面ge时候,竟然觉得好似食紧日式拉面,成碗伊面十分滑溜,又唔会觉得「漏」。就算小弟扮斯文人,食得慢,伊面都唔会索得太多汤汁,令到面条过胀。
小弟再次强调,原来出街食伊面,都可以觉得好舒服,好享受

对于十级无耐性又怕排队ge小弟黎讲,如果最后排到食到D难食ge野,甘真系浪费大家时间。
呢间小店,从食物质素,到老板亲切有礼又用心的态度,都能够令小弟好好享受呢碗出色到不得了的面食;
无论下次要等几耐都好,小弟一定会再帮衬
题外话/补充资料: 想试呢间海.三碗面又唔想排太耐队,平日(星期一至五)的下昼可能会好D
2022-05-14
金华火腿浓汤伊面 配 薄切牛肉