2017-10-28
朋友系潮州冷一名,约食饭好多时都拣潮州菜馆,今趟亦冇例外,约左细佬去佐熟吴松街食间新开嘅潮州菜馆,菜馆叫太阳轩。潮州菜馆好多时装修都较为简陋,有啲老店仲可以用残旧形容,但太阳轩嘅装修就非常泗正光猛。点菜留翻俾同行潮州冷负责,我只系攞住本菜牌揭下揭下,发觉菜价都好合理,依家好多潮州酒家都将菜价定得好离地,太阳轩嘅菜价就定得相当亲民贴地喇。最抵食嘅六人套餐只卖HK$680,连加一茶芥每位计唔使HK$150,以晚饭计可算平到笑。友人点左个二人套餐,有潮州翅、卤水双拼、咸菜鳝片、炒面线同杏仁茶。潮州翅潮州翅同广东烩鱼翅其实大同小异,分别就喺个汤度,广东酒楼烩翅会用清汤,清汤以老鸡、火腿及精肉慢火煲成,汤喺煲好之后,里面嘅汤料仲系完好嘅,成只鸡会完好无缺,其他肉都系,而汤亦会好清,冇乜油,但潮州翅用嘅系浓汤,煮浓汤嘅汤料同清汤嘅其实一样,不过会用猛火煮成,汤煲好成只鸡会散哂,汤会好俗好多油,浓汤本身会相对清汤香浓,用作烩翅我认为更惹味。今晚呢度做嘅翅真系好到加零一,汤甘香浓甜,鱼翅份量多,估算最少有三两湿翅,发得相当软滑,可以用绕梁三日形容佢有几味美。除翅之外,笔者最钟意嘅就系下面呢道卤水双拼,
潮州翅
除翅之外,笔者最钟意嘅就系下面呢道卤水双拼,双拼可以任拣两款卤味,我地拣左墨鱼同鹅片,个卤水做到好香兼有不俗回甘味,鹅片肉好嫩滑,墨鱼片又爽口,用靓料绝无怀疑。
炒面线
用猪油炒成,香味扑鼻,面炒得干身弹牙。
咸菜煮鳝片
咸菜煮门鳝成日食倒,但用咸菜煮嘅白鳝鱼就第一次食,白鳝冇门鳝咁多骨,又滑身,咸菜汁完全贯穿每片鱼片。
煎蚝烙
正宗潮汕做法,并唔系炸得脆身的港式蚝饼,而系外面煎得香脆,中间系软滑薯粉嘅传统蚝烙,蚝仔味浓,水准唔错。
蛋白杏仁茶
相当滑溜,杏香天然。
综合整晚食物水准,我够胆讲比好多名牌潮州酒家好,佢地嘅浓汤潮州翅,绝对值得Encore 再Encore。