2025-01-05
原本今日去跑马地一间意大利薄饼店午餐,但原来已经搬舖了,咁唯有喺附近揾一间餐厅医肚,见到呢一间经过咁多次都冇食过嘅粥面店,就入去试下啦,冇咩期望,只希望系正正经经嘅一间食店,但结果系…一入到去觉得系家庭式既粥粉面饭舖头,有一个声大大嘅年长女仕招呼我哋,我哋叫咗一个牛腩面同埋一个双丸米粉套餐,系包一碟油菜,各$45/每个餐。年长嘅女士就叫我哋点炸两,我哋话唔叫住,佢就好大声咁讲:嚟呢度唔食炸两就等于冇嚟过!我哋话睇吓有几多嘢先,佢再讲:有几多嘢啫,咪一碗啰!年长女仕继续讲:我哋呢度几十年,上过好多杂志访问,跟住下删1000字自吹自擂自己舖头有几巴闭。咁都算啦,由得佢自己讲,我哋系唔想叫炸两啫。牛筋腩面其实味道系可以嘅,但系份量就偏细,油菜系白烚嘅生菜,冇豉油又冇蚝油嘅,基于唔想再同个年长女仕讲嘢,冇要求豉油同蚝油。另一碗系鱼蛋牛丸米粉,个汤底认真淡,鱼蛋有啲腥,系粒牛丸好少少,米粉偏硬,落咗一匙羹辣椒油,连辣椒油都系冇味嘅,睇到个辣椒油樽身系好多尘,冇晒啲油得返啲辣椒渣喺个底,相信放咗好耐亦冇加过新嘅辣椒油落去𠮶只,所以走晒啲味。都算。成餐饭就系不停咁听到呢位年长女士讲嘢极度晦气,把口冇
牛筋腩面其实味道系可以嘅,但系份量就偏细,油菜系白烚嘅生菜,冇豉油又冇蚝油嘅,基于唔想再同个年长女仕讲嘢,冇要求豉油同蚝油。另一碗系鱼蛋牛丸米粉,个汤底认真淡,鱼蛋有啲腥,系粒牛丸好少少,米粉偏硬,落咗一匙羹辣椒油,连辣椒油都系冇味嘅,睇到个辣椒油樽身系好多尘,冇晒啲油得返啲辣椒渣喺个底,相信放咗好耐亦冇加过新嘅辣椒油落去𠮶只,所以走晒啲味。都算。成餐饭就系不停咁听到呢位年长女士讲嘢极度晦气,把口冇停过,唔系闹呢个就闹𠮶个,个世界好似得佢一个啱咁样,真系成餐饭都觉得好烦,点解要咁样折磨啲食客?极度非常之骚扰,真系冇可能会再去,请都唔去,去嘅人绝对系被虐待狂,完全系贴钱买难受。
返到屋企上网揾吓呢一间餐厅,原来我并唔系孤独,呢位年长女士应该就系老板,仲要系好出名态度差,历史悠久又如何?食物完全冇质素,环境完全令人不安,完全冇服务质素。
见到跑马地都有好多餐厅结业了,各有各原因,如果将来呢一间都结业,绝对不意外。