2017-02-24 973 浏览
唔知由几时开始,食「住家饭」对我呢啲穷忙香港人黎讲,好似慢慢变成左一件奢侈既事……出街食住家菜,听落有点讽刺,但何尝都系想收工可以食餐安乐茶饭而已。骤眼睇见餐厅名「新蒸武门」,仲以为食既都系蒸煮为主既功夫菜式。原来午市先系食健康蒸饭为主,晚市主打一系列健康无味精既住家菜。未点菜,店员先为我地泡了八宝茶 (有甘草,菊花,雏菊,红枣、杞子等),据讲有去腻消滞功效呢。既然如此,一于先叫半只「招牌宫廷香辣鸡」(由于我地本身都唔系好辣之人,所以同左店员讲叫少辣)。香辣鸡炆得都够入味,经过走油,本身已相当香口,只系鸡肉稍嫌有啲干。重点系加埋爆香左既葱蒜炒埋一碟,最啱用黎𩠌饭食!半只鸡份量其实不少,绝对够我地两个人食。另一道家常「蒸选」系「土鱿蒸肉饼」。呢度蒸肉饼都系即叫即蒸,唔似出面有啲预先蒸完摊系度,所以食起黎一啲都唔觉得干。只系略嫌有点油,如果再少油啲我个人觉得更住家菜feel。呢个时候饮番杯八宝茶就再适合不过。食完较重味既家常菜,最后都叫番碟「翠玉瓜云耳炒百合」。味道虽然平平无奇,但咁先可以番百合云耳本身既原味,亦令人记挂住家菜味道……今夜难得同好友食餐安乐饭,享受相聚时光,满足矣。
八宝茶
白饭
半只鸡份量其实不少,绝对够我地两个人食。
土鱿蒸肉饼
翠玉瓜云耳炒百合

今夜难得同好友食餐安乐饭,享受相聚时光,满足矣。
2017-02-23
土鱿蒸肉饼
  • 招牌宫廷香辣鸡
  • 土鱿蒸肉饼」