呢间餐厅叫做Pentola,原来喺意大利文🇮🇹系解「锅」🥘,系因为店主想透过呢间餐厅🍴翻去煮野食既基本,重拾入厨既热情,所以就激发左小编既兴趣黎呢到试下🤩 呢到既装修好chill,用左落地玻璃,有两条打既灰色柱分别写住「手工意粉」🍝同埋「九龙官塘」,几有传统香港风味,旁边放左唔少流行既酒🍾,中间用左鲜亮既黄色够晒sharp醒~ 野食方面啲配搭几特别同有心思,味道亦都好食😋 价钱唔贵,系值得翻兜既选择🤤(5 😍 系满分,🤩系半分)二人套餐 - $398汤🥣 :罗宋汤🍅🥕🥬🥣 (好味指数:😍😍😍😍🤩)今次既汤🥣系小编钟意既罗宋汤🥣,里面有超多料,包括洋葱🧅、红萝卜🥕、番茄🍅、薯仔🥔、椰菜🥬,煮到软腍之余又有啲咬口,味道酸酸甜甜咁,香味浓郁,唔会净系靠调味料🧂,几好饮🤤前菜:白鳀鱼茄子蓉多士🐟🍆🍞 (好味指数:😍😍😍😍)白鳀鱼🐟有种独特既咸香,肉质柔软,味道酸爽,几惹味又唔油腻,不过系稍为酸左少少~ 配埋软滑既茄子蓉🍆、清新既橄榄油🫒、同埋金黄香脆又酸酸地既酸种多士🍞,口感几丰富🤤前菜:意大利风干火腿拼盘🇮🇹🥓 (好味指数:😍😍😍😍)今次既拼盘有3种火腿🥓,24个月巴马火腿🥓既肉质柔软温润,

(5 😍 系满分,🤩系半分)

二人套餐 - $398

汤🥣 :罗宋汤🍅🥕🥬🥣 (好味指数:😍😍😍😍🤩)

前菜:白鳀鱼茄子蓉多士🐟🍆🍞 (好味指数:😍😍😍😍)

前菜:意大利风干火腿拼盘🇮🇹🥓 (好味指数:😍😍😍😍)
今次既拼盘有3种火腿🥓,24个月巴马火腿🥓既肉质柔软温润,口感细致,味道浓郁,咬落唔觉得韧,咸咸地又有甘香既余韵~ 莎乐美肠🥓系经过低温发酵同风干,肉同油粒粒分明,油润又有咸香不过略嫌咸左少少~ 寇帕火腿🥓系用左猪🐷既肩颈部位,出面脂肪比较厚而里面既瘦肉就多啲~ 香滑既油脂配埋甘甜既瘦肉感觉几有层次~ 意想不到既系以往火腿🥓会配蜜瓜🍈,第一次见配香印提子🟢🍇,饱满爽脆,更加香甜多汁既提子🟢🍇可以好啲咁中和到肉既油腻👍🏻
炭烧安格斯封门柳配烧汁薯条

主菜:炭烧安格斯封门柳配烧汁薯条🔥🥩🍟 - +$90 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
小编拣左呢个主菜所以加左90蚊~ 封门柳喺成只牛🐮入面得一条,紧贴住横膈膜既,比较近内脏同埋颜色比较深,系肉味最浓郁既而且脂肪比较少,质感系厚实啲但唔会韧同无渣,烧得🔥啱啱好,有炭🪨既焦香,里面系粉嫩既粉红色,几juicy~ 旁边配左金黄酥脆既薯条🍟,里面口感绵密,薯🥔味香浓,另外仲有啲清新爽脆既沙律菜🥗同埋多汁既番茄仔🍅,感觉几好~
新鲜波士顿龙虾意粉

主菜:新鲜波士顿龙虾意粉🦞🍝 - +$100 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
另外我拣左呢个主菜所以加左100蚊~ 个意粉🍝用左新鲜既波士顿龙虾🦞,个龙虾🦞够大只同厚肉,唔会有雪味❄️,肉质几弹牙同鲜甜,够新鲜所以好易就起到肉出黎~ 焗完之后更加香口,上面仲有起左肉啖啖肉既钳位同埋丰腴肥美既虾膏~ 仲洒左啲清香既罗勒🌿,个汁系用左酸酸甜甜既番茄🍅、咸香醇厚既芝士🧀同埋惹味既虾汁🦐,感觉几浓郁,系个手工意粉🍝稍微腍左少少~
奶冻配百香果酱

甜品 (加配):奶冻配百香果酱🥛🍮 - +$38 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
食完咁多咸野就好想食甜品,所以就叫左个奶冻试下🥛🍮,一入口已经感受到奶香浓郁醇厚,口感细致滑顺,上面有酸酸甜甜又有果香百香果酱,感觉会清新开胃唔会漏,难得既系味道自然,系鲜果酱而唔系人工既~
提拉米苏

甜品 (加配):提拉米苏☕️🍰 - +$38 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
另一个甜品就试左提拉米苏☕️🍰 啲mascarpone cheese🧀️奶味🥛突出,打到几挺身,口感软滑轻盈,甜度适中,配埋下面浸左咖啡利口酒既手指饼干,有浓郁香口既咖啡味☕️,啲手指饼干好似海绵蛋糕🍰咁,湿润软熟,索晒咖啡☕️既香味同埋奶香🥛,加埋上面洒左啲香口既可可粉🍫,整体层次丰富几好食😋

Sunshine - $78 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
呢杯mocktail系由柚子果蓉🍊、奶🥛、柠檬汁🍋同梳打水调整而成,酸酸甜甜咁又有清新既柚子🍊香味,配埋有气梳打水既刺激感几正🤤 上面仲放左块柠檬干🍋,设计简洁但都几有feel~

Mystical Rosa - $88 (好味指数:😍😍😍😍)
见到神秘呢个字就勾起我既兴趣想试下😂 呢杯mocktail主要系由芒果汁🥭、菠萝汁🍍同橙汁🍊做底混合而成既,跟住有苹果🍎同洛神花🌺汁就造成玫瑰花🌹形状既冰🧊放喺野饮入面,又靓又可以令到杯野清新啲🤩 整体味道酸酸甜甜咁,几有热带风情🌴~

好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩