今晚约咗朋友喺铜锣湾食饭,我哋一向都知L. Square幢大厦有好多餐厅,并拣咗间大家都冇食过嘅「The Musicbox Grill House & Bar」开餐😚。一上到去已经觉得餐厅几有气氛,虽然无DJ现场打碟,但全晚都播住歌,好Chill🎼。楼层面积唔大,座位唔算非常阔落,但都坐得舒服嘅,而且餐枱亦够摆放食物。店员服务到位,主动提供协助👍。如果冇订枱,Walk-in客要过咗八点半先有位,好高人气呢。草饲澳洲肉眼牛扒Grass Fed Beef Ribeye($248),餐厅叫得Grill Room,我对佢嘅牛扒都几有期望。🥩牛扒以木砧板盛住,大大块,足十安士,块扒富有烧烤嘅香气,牛味都OK,边位带少少脂肪,肉质细嫩无筋,生熟度按照我哋要求嘅七成熟煮好。整体味道虽则无太大惊喜,但绝对足以令人满意。伴菜有烧薯粒、车厘茄同大蘑菇,我认为份量较少,佢哋好食,更觉得唔够喉🙈。滋味烤辣鸡BBQ Spicy Chicken($128/半只Half),平日比较少嗌鸡食,因为有骨,但今日竟然破例系因为见隔离枱食得好滋味,而且最重要系有烧粟米🌽!原条粟米切开三件,粟米又甜又多汁,简单用盐调味已经好
滋味烤辣鸡
滋味烤辣鸡BBQ Spicy Chicken($128/半只Half),平日比较少嗌鸡食,因为有骨,但今日竟然破例系因为见隔离枱食得好滋味,而且最重要系有烧粟米🌽!原条粟米切开三件,粟米又甜又多汁,简单用盐调味已经好正。🍗烤鸡半只份量都多,唔系用春鸡仔,所以够厚肉。调味方面,烤鸡好有美式同墨西哥风情,皆因辣辣哋🌶,辣得嚟又唔咸,非常惹味,刺激味蕾。同时,烤鸡皮脆肉嫩,唔会干噌噌,高度推介!
芝士蕃茄意大利云吞
芝士蕃茄意大利云吞Cheese Ravioli with Tomato ($118),呢道菜有两款酱汁拣,分别系黑松露忌廉同埋我哋拣选咗嘅芝士蕃茄,🍅蕃茄蓉微酸几开胃,感觉亦冇咁腻。Ravioli意大利云呑扁身,四四方方,似邮票嘅形状。佢由两块Pasta组成,中间夹住菠菜芝士蓉,食落好香口,外皮就富有弹性。🥟云吞大小适中,粗略估计应该有接近十五粒,好抵食。
新英伦周打蚬汤
新英伦周打蚬汤New England Clam Chowder($68),周打蚬汤偏深色,味道都几浓郁🤤,完胜咗罐头汤。佢落足料煲,包括有新鲜蚬、脆烟肉粒、薯仔同洋葱等,每样食材同个汤都好夹,唯一就系嫌啲蚬得两只。另外,汤会附送一块蒜蓉包。
Fresh Cucumber Ale
Fresh Cucumber Ale($68),见到餐牌上有青瓜味嘅饮品我已经好兴奋😍,但好多时最终都系失望收场。不过呢杯Mocktail好正,薄荷味重🌿,带俾人清新嘅感觉,而青瓜味亦恰到好处🥒,唔会太苦,再配合埋青柠酸酸哋,少少甜,不得了。
总括嚟讲,呢间音乐盒餐厅绝对令我哋喜出望外,本身都系谂住未食过先试吓,点知每样食物出到嚟都咁好食😋,搞到我成餐食咗三分二,哈哈。基本上我都冇乜嘢挑剔,但留意返,餐厅嘅出餐时间较长,要耐心等候啊。题外话,我用指定信用卡埋单,单点餐牌有折,不过订枱都好似有优惠。再唔系你亦都可以考虑佢嘅晚市套餐🍴。
2021-08-03
新英伦周打蚬汤