2022-11-23
今日去开将军澳做野,午餐决定食好啲☺️见到呢间海街丼嘅装修走日本传统居酒屋嘅路线,加埋柔和嘅日本乐曲,都几有去左日本嘅感觉。上网睇番先知原来呢间餐厅系东京同涉谷已经有分店,后来再经2位香港店主带嚟香港。海宝丼 (并) ($90, 9/10)呢个set有前菜,海宝丼,面豉汤同乌龙茶 (可添饮)。上菜时店员特别介绍本身个丼饭系白饭,可以按个人喜好将寿司醋啫喱捞入白饭,呢个做法都几好,可以自己调节酸度,唔钟意醋饭嘅朋友亦可以直接Skip 左佢。丼饭入面有角切吞拿鱼,油甘鱼,蚬肉,八爪鱼,鳗鱼,小扇贝,带子裙边,三文鱼籽,青瓜等,份量十足,完全唔腥之余,亦食到各样海产嘅鲜甜味。Wasabi 相信系鲜磨而成,感觉好fresh。前菜系腌渍莲藕,酸酸甜甜咁,系几开胃嘅冷盘。面豉汤唔会太咸,乌龙茶亦都唔错。整体我觉得呢个set加埋一都唔使$100,性价比相当高,绝对会再访!💰人均:$100
海宝丼 (并) ($90, 9/10)
💰人均:$100