2019-06-08 37 浏览
Anniversary嘅celebration,点都要揾返间浪漫而独特嘅餐厅,食次我地拣左一间位于铜锣湾,望到海景嘅餐厅。每人叫左一个set dinner,首先上嘅appetiser系cheese & ham嘅配搭,配以餐包,两种味道嘅餐包一甜一咸,胃口大开。爱食海鲜嘅我地当然要试试Pan-seared Hokkaido Scallop with Sweet Corn Puree & Lettuce。北海道嘅带子真系无得输,又大又鲜甜,菜式仲有honey foam,味道balanced,整体清新而不平淡。另一海鲜Roasted Botan Ebi with Salmon Roe & Seaweed。牡丹虾大只爽甜,配上三文鱼籽同脆海苔,丰富嘅大海味道。值得一提系附上嘅柠檬盐,味道特别!伴以edible flowers嘅Uji Matcha Pork Bone Broths with Seafood。餐厅会喺你面前倒汤,确保够热。宇治绿茶同猪骨煮成嘅汤真系第一次试,整体感觉猪骨味道十分浓郁,海鲜亦新鲜美味,高水准之作。Daily Catch Grouper亦系另一款海鲜,煎鱼同炸虾配以杂

Daily Catch Grouper亦系另一款海鲜,煎鱼同炸虾配以杂菌。酱汁浓郁,鲜味十足,相对,煎鱼味道比较清淡。

主菜时间,第一款系Pan-seared Prime U.S.D.A Sirloin Steak。Sirloin Steak pan-seared过后再用苹果木烧,香味俱全,味道亦有所不同,颜色粉嫩。

另一款系Pan-seared Slow Cooked Iberico Pork Loin。肉比较实,酱汁香浓,份量刚好。

最后嘅甜品Notte Tiramisu,香滑浓郁,爱酒人士必试!

埋单嘅时候发现原来餐厅有做event/gathering/cocktail party嘅service,包场嘅话价钱都几抵。食物质素高,服务态度好,大赞!
2019-06-03