2021-10-21
屋企人突然想食大闸蟹放题,即刻上网揾,见到呢间餐厅有好多好评所以决定试下,所以屋企人就即刻打电话book位。接电话个小姐态度就唔系咁好,所以去到后面我叫屋企人问系咪好似网页写咁,4人会有象拔蚌刺身送,屋企人都唔愿意再打电话,我就唯有WHATSAPP去问餐厅。一路都期待呢餐放题,去到两日前见到OPENRICE有一个负评关于大闸蟹放题,话员工态度唔好,但因为一早book左,而且好评又多,决定都系去试下。到左餐厅后,带位既职员已经语气唔太好。每一台基本上都系食蟹,我地坐低之后都马上叫蟹黎食。Order纸上面都有写明每人每次最多只可以点两只,屋企人见食到差唔多,又见order纸上面写每次要预时间,因为即叫即蒸,所以台上仲有蟹既时候都写定纸先,始终佢系限时放题,价钱亦唔系平,当然希望食得饱同够。但佢既蟹十分钟都唔洗就上左啦,所以当职员见到台上仲有蟹,就好大声亦好唔客气咁话「下次食完先再点啦」。明白职员唔想浪费,之后我地每一单都跟足规矩,台上无蟹先递order纸。到食到咁上下时间,职员又逐台逐台咁讲「食埋D蟹脚啦,唔好浪费阿。你地个个都净系蟹膏既话,我地点做生意阿」。明白你地唔想浪费食物,所以你净
明白你地唔想浪费食物,所以你净系讲前面果句既话,我都表示明白。
但恕我抱歉讲,如果你地咁计较做唔做到生意,生意围唔围到本,建议你地就唔好做放题生意啦,仲要比说话客人听。你如果无咁既预算,做咩要做放题?去食放题就系希望唔洗就住就住,食大闸蟹都系为左食蟹膏,其实系咪客人一定要食得少过你预计既份量,先适合去你铺头?仲要你个价钱唔系特别平,$547一个人,仲贵过我去酒店食buffet😊 另外本来话4人会送果个象拔蚌刺身,都系我地追问之后,系我地截单前小小时间先拎上台比我地。
开左呢个account咁耐,一直都无谂住写食评,估唔到第一个食评就系为左写负评而写,建议大家如果唔想食到背脊骨落,就考虑清楚要唔要去呢度食放题啦😊