2021-07-21
餐厅位于湾仔地铁站对面嘅太和街中间,装潢格调高雅,以黑色作为主调,配合柔和嘅灯光,感觉神秘,个 Chill 嘅程度拍得住一间高档嘅酒吧又或者系西餐 fine dine,完全唔似食紧川菜,喺咁 chill 嘅环境之下食川菜都系第一次。前菜四款,分别有腌菜、云耳、枝豆同埋花生,个腌菜系有少少似用荞头嘅腌法嚟到腌黄牙白,中式嘅腌味落喺韩式嘅 kimchi 上面,风味独特;枝豆配以花椒油,令人耳目一新;花生系类似鱼皮花生一类,香脆可口。蟹肉醋椒胡辣羹,店长细心介绍胡辣羹系用咗柬埔寨贡布胡椒,贡布胡椒嘅香味果然特别突出,达到霸气嘅程度,蟹肉嘅鲜甜再加上汤羹嘅微酸,令人非常开胃。胡椒饼,胡椒饼相当的骰,上枱嘅时候依然相当辣口,店长推介我哋将个胡椒饼同埋个胡辣羹间住间住咁食,胡椒饼嘅椒味同胡辣羹嘅椒味相辅相成,果然别有一番风味。蒜泥白肉,特别钟意川流嘅蒜泥白肉无其他餐厅𠮶啲咁多肥肉,食完个罪疚感都无咁重,黑酱油比起坊间嘅甜度更高,加埋面头蒜泥嘅香味被底下嘅凉皮索尽,我非常钟意呢一道。小笼包,川流嘅小笼包食法好特别,啲醋系放落一个唧筒入面俾你插入个小笼包唧入去而唔系用点嘅, 酸醋混和著小笼包嘅汤汁,喺
小笼包,川流嘅小笼包食法好特别,啲醋系放落一个唧筒入面俾你插入个小笼包唧入去而唔系用点嘅, 酸醋混和著小笼包嘅汤汁,喺口腔入面一齐爆出嚟𠮶只感觉真系特别爽皮。
口水鸡,口水鸡上面布满香葱、芫荽、花生、辣椒、豆豉同埋蒜蓉,酱汁非常惹味,鸡肉嫩滑,系一个非常出色嘅冷盘。
33香辣鸡锅,香辣鸡锅有一阵非常特别嘅香料味道,除咗鸡之外个煲入面仲有茄子同埋餐厅自家制嘅蒟蒻,店长特别向啫辣嘅我哋推介咗可以加呢一只云南涮椒粉,呢只涮涮辣产于德宏、保山等地区,辣度系史高维尔指数四十几万,被视为已被报道嘅中国辣椒中辣度最高的品种,食得十几万嘅我对呢只涮椒粉严阵以待,只系敢轻轻点一小个角仔,经以辣得相当过瘾,呢只涮椒粉嘅辣系有啲滞后嘅,太约食完好几秒先至会辣出嚟,但系辣感好快就会转趋缓和,系好玩嘅。
怪味大粬朱古力意式雪糕,大粬又称大曲酒,系中国烧酒嘅一种,著名嘅大曲酒品牌有汾酒、五粮液同茅台酒等,唔怪得入口有咁香嘅五粮液味,大曲酒同朱古力嘅味道好夹,再加上微微嘅辣劲,比起传统配冧酒更有层次,而且更有新鲜感。