2015-12-31 444 浏览
我住喺大角嘴,某日一家四口落街揾食,行过大同新邨见到呢间嘢试业,于是胆粗粗贡入去试吓新嘢。(原来佢哋24/12号先正式开张,而我哋就早咗两日去帮衬佢个晚餐)以下系𠮶晚晚餐嘅内容:窝蛋牛肉煲仔饭牛肉好香嫩,美中不足系只蛋熟咗少少,应该系上台时先至打只蛋落去,咁先至做到「金镶银」(蛋黄蛋白包住每粒热饭)嘅效果,依家咁只能当熟蛋咁捞饭。 豉汁白鳝煲仔饭鳝肉食落口感好鲜,唔似雪藏或隔夜货。唔错! 腊肠排骨煲仔饭又一唔错嘅煲仔饭。请留意!最重要系佢哋伴煲仔饭嚟嘅豉油,乃自家调制,绝对系点精之作,不能不试! 功夫汤海南鸡饭套餐净系睇阵容就知有诚意。其实佢嘅「功夫」系指个汤,或者有人觉得用个功夫茶壶嚟装汤,仲要用功夫茶杯一口一口咁饮,会唔会过份姿整?但我就十分钟意!一来佢的确可以令汤有保温作用,二来佢个汤嘅内容唔系讲笑,非一般例水之流,值得用杯仔慢慢㗳其滋味。----------同场加映:过咗两日开张去食个午餐。焗猪扒饭 我不嬲对茶记嘅焗猪好抗拒,不过睇匀𠮶日啲午餐冇乜对到口胃,就即管试试佢个焗猪...... 哈竟然出奇地唔错㖞!芝士同茄汁配得够香,用上几好味嘅吉列猪扒,唔系咬唔郁嘅

以下系𠮶晚晚餐嘅内容:

豉汁白鳝煲仔饭

鳝肉食落口感好鲜,唔似雪藏或隔夜货。唔错!

腊肠排骨煲仔饭

又一唔错嘅煲仔饭。

功夫汤海南鸡饭

功夫汤海南鸡饭套餐

净系睇阵容就知有诚意。

----------

同场加映:过咗两日开张去食个午餐。
焗猪扒饭

哈竟然出奇地唔错㖞!

芝士同茄汁配得够香,用上几好味嘅吉列猪扒,唔系咬唔郁嘅柴皮猪,再加分,只系个人嚟讲就嫌个饭干身咗啲。

但整体我觉得系有惊喜嘅,推荐!

---------

服务嚟讲,个主管俾人感觉好紧张,好崩紧,可能系老板都唔定,某啲员工或者系新做,有啲虾碌,不过总括都唔差,而且又唔需要对佢哋有太高要求,都系茶餐厅嚟嗟。

最后想讲,喺大角嘴开茶记,仲要喺条人流唔多嘅街里面开档,要发围真系唔容易,不过呢间嘢啲出品睇得出系几有诚意,对于一间茶餐厅嚟讲,啲食物竟然可以令人喜出望外,都算系大角嘴之福,所以我特地将佢哋提交嚟「开饭」分享俾大家,更第一个帮佢哋写食评,希望佢哋可以保持甚至再提高到个质素,继续为区内区外添口福就好嘞!
2015-12-31
功夫汤海南鸡饭
焗猪扒饭
  • 功夫汤海南鸡饭套餐、各款煲仔饭(最紧要个豉油)、焗饭