2023-02-04
呢间餐厅应该都好多人食过,主打乌克兰菜,咁岩朋友生日,就稳间特别嘅餐厅同佢庆祝下。开头好惊啲野食可能未必岩食,点知原来乌克兰菜可以系咁好食。因为呢间餐厅实在太受欢迎,如果想食一定要book位,同埋呢到部分嘅侍应系识讲广东话,唔洗担心沟通问题。1.传统乌克兰罗宋汤乌克兰嘅罗宋汤有别于平时西餐饮开嘅罗宋汤,佢嘅味道偏酸,可能因为佢有落酸忌廉,都几开胃;佢嘅配料都好多,每一啖都食到红葱头同蔬菜。2.招牌芝士焗牛脷一开头见到劲细盅,开头觉得有啲唔抵,点知原来入面有劲多旧牛脷,仲要每一旧都好稔,芝士忌廉酱汁再配埋附送嘅酥皮,味道都好夹。3.传统蘑菇薯仔饺子比起平时食开嘅饺子,乌克兰嘅饺子比较厚皮,入面嘅配料主要系薯仔蓉同切碎咗嘅蘑菇,仲要只只饺子都好大只,食一只其实都几饱肚。4.驰名基辅烤鸡扒如果要用形容词形容呢餐,我会话好热气;呢碟菜嘅主角系一旧圆碌碌嘅烤鸡扒,一切开卷住鸡扒嘅牛油流哂出黎,充满牛油香嘅鸡扒肉质比想像中嫩滑,外层炸到劲香脆;而佢嘅配料系自家整薯片,比较硬身同埋咸。5.乌克兰风味蜂蜜蛋糕蜂蜜蛋糕嘅口感好似一件有蜂蜜味嘅木槺蛋糕,每一啖都食到好浓烈嘅蜂蜜味,食完又唔怕好腻。
1.传统乌克兰罗宋汤
2.招牌芝士焗牛脷