2019-03-06 114 浏览
今日黎到铜锣湾,品尝到一次令人惊喜嘅素食。我地叫左一份set dinner同埋散叫左几道菜。首先讲讲晚餐。前菜嘅木耳非常爽口好食,微微酸味十分开胃。中间嘅系由薯泥打成嘅沙津,软滑可口,非常吸引。仲有啲蔬果带动味蕾,食完头盘已经十常开胃!炖汤方面非常足料,黄耳、猴头菇等等嘅汤料好多。炖出黎嘅菇味香浓,够哂滋润!手卷系跟set嘅我地拣左牛油果手卷,整体感觉好清新宜人。食过开胃头盘同饮完汤后,依个手卷刚好令口腔比较重嘅味噌除去,准备迎接主菜。小食方面,依个腐皮卷整成鸡搥嘅形状,非常精致。外层香脆,内层嫩滑,就好似新鲜出炉嘅炸鸡咁。调味适中,沾少少辣酱作为点缀,就咁食亦都非常可口。留意返,入面系有一条木棒架,唔好大大力咬落去。炆伊面系令人喜出望外嘅,唔同菇菌嘅精华汇聚系伊面中,而且菇菌份量多,啖啖菇,香味浓郁,令人一试难忘。芦笋烩饭相对冇伊面浓郁。但菇菌同芦笋嘅配搭清新宜人。整体都十分之出色小食方面有盐酥灵芝菇。炸得非常酥脆而唔油腻,配上伴菜,整体香口而清新。灵芝菇菌味出众,非常好食。最后以一份柠檬乳酪蛋糕作结,口感香滑,清新宜人。依到所有食物质素都比想像中好,推荐大家黎一试!

首先讲讲晚餐。
头盘、炖汤