2020-01-13
同朋友由蓝田商场行到去德田邨,只脚已经好攰,谂下附近有乜嘢食。睇下附近嘅小店,有泰国嘢、有烧味、有茶餐厅,最尾畀呢间潮州嘅面店吸引。本身钟意食鱼面,所以见到有鱼面,即刻叫一碗,汤底几清唔算好咸,鱼面弹牙,食到好似 潮州白鱼蛋一样既质感。至于配菜方面,因为我唔食牛嘅关系,又唔想简单食白鱼蛋或者猪,最后我选择一个少见嘅配搭,简直令我非常惊喜 ,就系白灼鹅肠。佢可以选腩汁或者沙嗲汁,当然唔食牛既我会选择沙嗲汁。白灼鹅肠肥嘟嘟,每条非常干净,雪白嘅颜色,留低少少脂肪,入口一啲都冇骚味,非常好味,坦白讲 我相信净食白灼鹅肠都已经好满足,鱼面太大碗,对于下午茶黎讲可能有啲饱。佢嘅白灼鹅肠,绝对唔系廉价酒楼𠮶啲干噌噌嘅饿肠「皮」,而系一条条大概手指粗幼、长短非常平均,入口滑捋捋冇苏味。同个啲挛晒一pat嘢嘅鹅肠皮一啲都唔同。我朋友系牛魔王就叫咗一个腩汁牛腩捞粗,对佢嚟讲都几满意。但系食到咁上下我发现身边好多人都同时叫另一个𩠌菜,令我好有惊喜, 虽然已经饱咗八成,但我都要同店员讲,写一碟净沙姜鸡($50)。 我同朋友讨论咗好耐究竟要沙姜鸡饭或者面($42)定系要净沙姜鸡($50)最终决定都系黎一碟净沙
佢可以选腩汁或者沙嗲汁,当然唔食牛既我会选择沙嗲汁。
我朋友系牛魔王就叫咗一个腩汁牛腩捞粗,对佢嚟讲都几满意。但系食到咁上下我发现身边好多人都同时叫另一个𩠌菜,令我好有惊喜, 虽然已经饱咗八成,但我都要同店员讲,写一碟净沙姜鸡($50)。 我同朋友讨论咗好耐究竟要沙姜鸡饭或者面($42)定系要净沙姜鸡($50)最终决定都系黎一碟净沙姜鸡。
鸡系滑嘅不过有啲冻,大概例牌嘅size 淋上非常惹味,但我觉得有少少咸嘅沙姜汁,仲有几菜垫底,当系小菜一啲都唔失礼。
我朋友食咗一嚿,饱到顶唔顺,我自己成碟食晒,去埋皮一啲都唔觉肥,一丝丝白色嘅鸡肉令我几回味。
下次如果有有心人,由蓝田地铁站经过白田直上德田去,探下呢间小店,记得c试试。
座位唔算好多,所以你都要睇住时间,我哋今日去嘅时间系下昼三点钟,正好冇人,所以都非常松动。
不过你问我嘅话下次我都想再叫多碟白灼鹅肠。