2009-12-26
同男友系圣诞节正日黎到了呢间位置比较隐蔽的餐厅, 位于太古坊Oxford House地下, 环境有点像酒店大堂的Lobby. 出乎意料地圣诞夜竟然唔系太多人, 环境静静的, 几舒服!叫了以下菜式﹕Marieniere不愧系呢道既招牌菜! 嗌左pot size的, 鲜嫩肥美的青口, 配上香浓又creamy的白酒汁, 青口的肉系鲜甜的, 连本来唔太钟意食青口的我都食完一只又一只! 好欣赏距配的烘面包, 表面脆脆的入面十分软熟, 点埋d白酒汁食实在太美味了!! (还可免费refill的呢! ) 同男友食左两条! 薯条系粗身的, 炸得几香口, 唔错! 但还是较喜欢它的面包, 鸡肝酱亦很特别! Cilantro Pesto Pasta没有太大的惊喜, 但个人黎讲好钟意, 酱汁很creamy, 有不少芝士 ~ 系我钟意的味道! 配料有鸡柳同车里茄! 意粉煮得刚好, 唔错! Aziatisch食完上面两样仍对头先的青口及面包念念不忘, 决定再嗌bowl size的青口 ~ 今次拣左东南亚式, 其实应该似泰式, 个汁有好香既椰汁味同香茅味! 个汁就0甘食都几好食, 但系同男友始终钟情于白酒汁 ~因为
叫了以下菜式﹕
Marieniere
Cilantro Pesto Pasta
Aziatisch
食完上面两样仍对头先的青口及面包念念不忘, 决定再嗌bowl size的青口 ~ 今次拣左东南亚式, 其实应该似泰式, 个汁有好香既椰汁味同香茅味! 个汁就0甘食都几好食, 但系同男友始终钟情于白酒汁 ~因为配青口及面包个味会夹d! 又多吃了一条法包 ._.
serve我地的男侍应十分不错, 甄勤有礼. 呢间餐厅亦好贴心, 主菜系上完一样, 等你慢慢食完先上第二样, d野唔会放凉晒!
和男友过了一个满足的圣诞! 应该会再黎呢间餐厅, 下次要试埋蕃茄汁的青口!
MERRY CHRISTMAS!
谢谢男友醒目地找到了这间餐厅!