2017-10-22 276 浏览
简介:呢间系素食版嘅放题,即系任点任食,限时两个钟。以下系佢哋嘅点心纸,可以见到款式并不太多。呢期佢哋做紧黑松露主题。由于本人钟意饮汤,所以试个老火汤先,系青红萝卜煲猴头菇,都几好味又够热。凉拌苦瓜 - 几香麻油味,都几好食,但我同老婆两个人食唔使比咁多啩?唔好学埋哂宝x 素食啲衰嘢好㖞。唐扬炸鸡 - 通常素食扮肉嘅菜式都系把鬼,但呢个估你唔到又几好食㖞,食到停唔到口。黑松露蒸扇贝 - 完美咁演绎左咩叫金玉其外,败絮其中,感觉系食紧一块蒸到好热嘅擦胶。萝卜香菇羹 - 呢个摆明系伏,相信系人都比佢 fake 左,呢个点睇都唔系世人所理解嘅羹啩?虽然唔跟封面,但其实味道唔错嘅。跟住我就口痕想食雪葩,通常甜品都系食饱先食,但正所谓 rules are made to be 仆勤,我食任食就钟意乱咁叫嘅。点知一食,不得了,好鬼好食。本人食任食同大多数香港人一样,都系当达文西名画 - 最后晚餐咁食。呢个并无贬义,就好似香港人睇烟花要哗哗声咁睇,唔知就里嘅人当我哋系港灿。又或者锄 dee 要只手助跑向外,大喝一声咁掟出去先有快感。食浦飞就系要向最短时间内食最多嘅野,咁先好玩。不过一食到呢个芒果雪葩
点心纸

老火汤

凉拌苦瓜

唐扬炸鸡

黑松露蒸扇贝

萝卜香菇素猪肉

芒果雪葩

点知一食,不得了,好鬼好食。

不过一食到呢个芒果雪葩,我就好似楚汉相争时嘅楚军听到家乡嘅歌曲咁,完全军心涣散。本身觉得自己状态好好,要食尽佢哋嘅菜式应该冇难道,但一食呢个芒果雪葩,我心里面就响起 George Clooney 嘅名句 - what else? 已经唔想再试其他野了。

当然讲系咁讲,我嘅理智话比我听唔可以沉沦落去,好似 TVB 剧入面向雪地就训著嘅人,我要提住自己你唔可以训㗎。

春卷 - 虽然犯左炸野嘅大忌 - 唔热,但味道系非常唔错

春卷

担担面 - 受过凉拌苦瓜嘅教训,呢个面叫佢比少啲,呢度系我分左一半比老婆先影嘅。味道普普通通啦。
担担面

麻辣粉丝 - 唔好睇佢卖相核核突突咁,味道系好正嘅,非常惹味。虽然份量都系比好多,但呢次冇投诉,反正佢比得少我都会再点。

麻辣粉丝

紫菜汤水饺 - 好普通,不吃也罢。
紫菜汤水饺

食到咁上下我又沉沦喇,今次试下青柠雪葩先,以为做得芒果雪葩个friend 都唔会太差啦,但哗顶唔顺,太酸,天同地嘅分别。
青柠雪葩

跟住好自然地我又嗌番芒果雪葩喇,我发现青柠雪葩系要等好耐,但芒果雪葩就即叫即有,可能太受欢迎喇。整定好多向度。

不过呼吁大家食还食,唔好太任性。我总共就食左食四杯芒果雪葩,搞到个肚唔系好舒服,可能太寒凉。
2017-10-21
老火汤