老老豆豆,台茶呢啲野唔系唔钟意饮,而系唔会叫珍珠奶茶黎饮。记得上年,同朋友系某间又系台湾过江龙既台茶店买左杯好珍珠奶茶,从此以后就唔敢再叫同样既野。。。因为实在系甜到我而家都记忆犹新。。。今次同朋友经过幸福堂,朋友话想饮野,咁我就叫左红豆牛奶,特意问左有无得少甜,店员话无另加糖,咁我都放心少少。。。朋友就叫左钻石台湾珍珠奶茶,无叫少甜,我当刻有啲忐忑不安。。。我杯红豆牛奶虽然普普通通,只系煲淋左既红豆加牛奶,但系佢红豆煮得好软糯,又无加太多糖落去煮,加上香浓既牛奶,就系简简单单无添加既味道。我试左几啖朋友杯珍珠奶茶,就决定同佢交换半杯啦哈哈。点解呢?就系因为本身我以为会好甜唔好饮既野,竟然意外地好饮。首先奶茶无叫少甜都完全无出现死甜,难入口,而系正正常常,甚至我觉得系平时已经叫左少甜或者半甜既甜度,好顺喉,饮落去好舒服。珍珠用左黑糖去煮,入口食到啖啖黑糖既香味,同平时啲台茶店食到既糖水味唔同。而且煮得刚刚好,又烟韧又唔会黏得太过份。好彩朋友叫我饮,我先可以对珍珠奶茶呢样野改观哈哈。等既时候见到有人叫左黑糖珍珠奶茶,相信爱甜既朋友可以点呢杯。而同我一样钟意无咁甜既朋友就可以叫番我地饮既钻

好彩朋友叫我饮,我先可以对珍珠奶茶呢样野改观哈哈。等既时候见到有人叫左黑糖珍珠奶茶,相信爱甜既朋友可以点呢杯。而同我一样钟意无咁甜既朋友就可以叫番我地饮既钻石台湾珍珠奶茶。

同场加映。我仲好奇入面有无野,定系纯摆设,所以去开左下,原来真系有签文架哈哈!
  • 钻石台湾珍珠奶茶