2024-09-17
同事介绍话呢间食潮州菜好正宗,今日终于抽到时间嚟试下,果然好正,每道菜嘅味道都够哂到位。二十年老菜甫猪肚汤呢个年份嘅老菜甫,有药用价值,非常陈年咸香,汤头经过长时间熬煮,清甜得嚟有深度。猪肚爽嫩入味,菜甫的清香与汤的鲜味相互融合,系我近期饮过最好嘅汤👍👍梅汁鳝球梅汁鳝球使用新鲜嘅白鳝制作,搭配酸甜嘅梅汁,令鳝球嘅鲜味更加突出。梅汁嘅酸香平衡咗炸鳝鱼嘅油腻感,每一口都爽弹juicy,最难得嘅系白鳝嘅骨都被厨师去得非常干净,就算平时唔太食鱼嘅人亦都适合👍什菌爆炒海参柳什菌爆炒海参柳选用咗多种新鲜菌类,加入海参炒至香气四溢。餐厅一般食海参都系食炆嘅比较多,炒嘅海参原来非常特别,香好多之余仲保留咗海参软腍又实在嘅口感😋碧绿川椒鸡川椒的香气同鸡胸肉嘅鲜嫩形成绝妙嘅对比,让每一口都充满惊喜,虽然浓味,但系唔会太辣,但系花椒嘅香味好明显🤤潮州炒鱼面鱼面成日听,但今日第一次食,食落有啲鱼蛋口感,爽得嚟又似面,不过冇鱼骨冇鱼腥味,师傅炒得有获气,捞埋潮洲辣椒油一齐食仲正!😆见佢哋仲有包箱可以book, 啱哂一大家人节日family day活动,而且餐点够多款式,后生同老一辈嘅人一齐食都冇问题。
二十年老菜甫猪肚汤
梅汁鳝球