同事生日lunch,一行3人去试新嘢。3人分别点左微辣海鲜意粉香草肉丸意粉烟三文鱼沙律点餐饮是有推荐两款不同咖啡,有服务。两份意粉先到,摆盆精美,份量适中,同事们都觉得算正常嘢。份沙律最后嚟,一放落枱我哋6只眼望完份沙律再互望。个碟浅到飞起「自己睇图,我系iPhone 12 Pro Max」,数埋有十几旧罗马生菜,同埋卷起既两片烟三文鱼。真系忍唔住问𠮶位唔知系经理定老板既人:「请问呢个份量系咪正常?」因为有时怕厨房乱来,佢直接答,系呀,系咁㗎。我返左埋位睇返价钱,$84蚊,唔评价平定贵,你搅得午餐系咪应该俾返午餐既份量我呢?食左两啖觉得自己好似个乞儿咁...,忍唔住再同返𠮶条友讲,佢就话如果你觉得有问题就帮你取消,你再叫其他...,你讲到我好似无理取闹咁,亦当然我话唔紧要,继续食,但佢亦无去厨房再攞返任何菜出黎。同晚系中环$88食左个菜篮「图4.5」,有牛油果,番茄,秋葵,紫薯蓉配自家汁,好味够爆,我觉得佢收得平添。生意难做,点解有人开餐听成功,有人失败?皆因离地是也。
同事生日lunch,一行3人去试新嘢。

3人分别点左
微辣海鲜意粉
香草肉丸意粉
烟三文鱼沙律

点餐饮是有推荐两款不同咖啡,有服务。

两份意粉先到,摆盆精美,份量适中,同事们都觉得算正常嘢。

生意难做,点解有人开餐听成功,有人失败?皆因离地是也。
2021-05-07
  • 烟三文鱼沙律