2018-10-06
呢间野有酒酿丸子食,仲可以拣双丸,所以我以前一行过就会买黎食。佢可以拣冻或者热,我就多数拣冻既。话说早排带朋友去食酒酿丸子,朋友拣左热既。碗野黎到,食第一啖,朋友面色都变埋。我都试左啖,哇,酸到不得了,好似饮醋咁,仲俾朋友话我带佢试伏。本身谂住顶硬上食埋佢,但系真系入唔到口,求其食左啲丸子就算。今日行过又想食,虽然天气冻左,但我怕又好似上次果碗咁酸,所以都系拣冻。今次我问佢,上次食热既酒酿好酸,系咪正常,因为以前食都唔酸。佢答我系,仲话更酸既佢都食过(佢咁讲到,我咪信啰!)买到翻屋企,打开碗野都觉得好似比以前少左。搅匀佢食果时发觉,咦?我啲芋圆呢?佢系比三色圆,但成碗野得两粒芋圆,两粒地瓜圆同一粒紫薯圆,小丸子都比以前少左三分之一。份量少左质素又差左,新年果时收贵左,落单果时又唔讲!(我俾完钱,对翻张单先发觉收贵左,问佢果时先话新年期间加价,但门口无写,餐牌又无写,一早知贵咁多我可以拣唔买丫嘛!)以后都唔会再帮衬!宁愿麻烦啲自己煲。未试过想试既朋友,我劝你都系三思!
未试过想试既朋友,我劝你都系三思!