《金鹤拉面 - 旺角》近来拉面瘾起🤭成日都想周围揾好食既拉面,呢几年油尖旺区原来都多左好多拉面店比大家选择,其中有间出名鸡白汤既人气拉面都进驻左入旺角区,我记得我第一次食系喺北角,当时试佢个极浓鸡白汤系觉得超惊艳的😍而家多左咁多分店,以后想食可以唔洗去到港岛咁远啦😆今次我就唔食鸡白汤,试下佢其他既拉面睇下咩料先💁🏻‍♀️北海道·蟹汤拉面(细) $108当日我唔算太肚饿,所以只叫左个细既蟹汤拉面,其实我觉得咁样有细份选择对女性同减肥人士好友好,一来有时真系食唔到太多怕会浪费,二来份量减左就算系cheat day 都可以控制番个食量,我个拉面虽然系细份,但蟹肉份量都绝对唔少架,而肉同木耳既量都十分适合,叉烧味道较淡,浸汤食会惹味啲,而面质方面,佢系用左比较圆身同粗少少既面条,咬落有口感但又相对吸汤,要衬热尽快食呀💁🏻‍♀️鸡白汤沾面(冷面) $138另外一碗朋友拣左classic既鸡白汤沾面,识食一定系拣冷面,面质弹牙得黎又挂汤🤭我隔离饭香觉得呢个沾面好好食😋鸡肉有两大片,另外流心蛋又系原件上,份量好多😂不过个汤先系重点,入口有浓浓既鸡汤味,又香又奶滑👍🏻同个面同叉烧好夹💁🏻‍♀️麒麟啤酒 $4
《金鹤拉面 - 旺角》

💁🏻‍♀️北海道·蟹汤拉面(细) $108

💁🏻‍♀️鸡白汤沾面(冷面) $138

💁🏻‍♀️麒麟啤酒 $48
见佢500ml draft先卖$48真心抵饮🤭可惜我要揸车所以只可以偷饮佢几啖😆食拉面饮啤酒呢个痛风组合邪恶得黎又真系几爽既
2023-05-10
  • 鸡白汤拉面