2020-01-20
千等万等,香港终于有专门食椰子鸡既地方,仲要系响旺角油麻地劲方便既地方,我真系超开心! 试左呢间标榜用纯椰青水既椰子鸡,总算无令我失望! 最正系啲鸡完全食到系走地鸡!# 纯椰青汤底 配 半只海南文昌鸡 # ***** **** 9/10个汤底完完全全只有阵阵清香既椰子水味,烚完啲鸡,个椰子鸡汤变得更加鲜甜,而且无乜太多鸡油,啲鸡好瘦,侍应话煮5分钟就得,啲鸡好爽好鲜甜! 准备减肥去旅行既我,忍唔住食晒啲鸡皮........ 如果啲鸡再多啲肉就超级perfect啦! 不过我明,啲鸡净系养左150日,系嫩鸡,自然唔会系好似老鸡咁啖啖大旧肉,食既系佢既少油而鲜甜肉嫩! 我地仲食左好多椰子肉! 饮左啖椰子水汤底先,再饮煲完鸡既椰子水汤底,系2个层次! 好正!# 手打四色丸 # ***** *** 8/10我朋友想食丸,我自己本身唔系太钟意,但发觉都唔错! 牛肝菌豚肉丸、松露墨鱼丸都见到劲多mushrooms劲香! 蟹子鲜虾丸完全见到超多虾肉,最正系花胶牛丸,好弹牙! 呢啲丸既味全部都相对清甜,趁返个椰子汤底好夹!# 皇帝菜 # ***** ***** 10/10幼嫩鲜甜,无野好讲!!! 我同我
# 手打四色丸 # ***** *** 8/10
# 皇帝菜 # ***** ***** 10/10
幼嫩鲜甜,无野好讲!!! 我同我friend都系皇帝菜怪!
# 自家制响铃 # ***** **** 9/10
自家制feel到无炸到咁热气,感觉上好似健康啲咁,事实上亦食到系无咁油,更重要系脆而无油益味!
# 腊味煲仔饭 # ***** **** 9/10
重中之重: 啲腊肠同润肠都好有酒香! 无敌正! 润肠好松化唔咸,腊肠唔太油或者肥,完全无敌! 饭粒粒分明,中间仲有啲芋头粒仔添! 扣左既一分,系因为芋头少左啲,仲可以落多少少甜鼓油 (可能我太重口味 haha)! 我食左3碗煲仔饭.....好正!
# 川味小云耳拼莲藕 # ***** **** 9/10
都几辣,好惹味,一上枱就系呢味川味凉菜,好刺激食欲! 莲藕同云耳都好爽口,好吸到啲四川辣汁,食完feel到好肚饿,想个椰子鸡快啲上枱 hahahaa
# 雪梨茶 # ***** **** 9/10
我唔怕热气,但想解喝,呢个雪梨茶,佢地自己煲,唔太甜,好清,润喉一流!
椰子鸡我同我个朋友真系日日食都唔会厌! 正! 正 ! 正!
幸福四季椰子鸡 (旺角)
旺角弥敦道558-560号誉发广场3楼