2021-11-21
呢间位于何文田嘅居酒屋以日本富士山为主题,店内有不少富士山相关摆设,就连酱油碟都有富士山倒影。🗻餐前小食($30)当中嘅西班牙鳀鱼酱系重点,味道有啲似沙甸鱼,鱼油好香好浓郁,配清新青瓜及萝卜条几夹,唔会觉得太腻或单调。🗻香煎牛油果蟹肉饼沙律($118)蟹肉饼入面好多蟹肉,仲有香浓嘅芝士味,沙律菜清新爽脆,面包粒好脆口。🗻九件寿司($298)寿司有赤身、拖罗、深海池鱼、鲷鱼、赤虾、带子、海胆、鲽鱼边及和牛。寿司饭好香且大小适中,食材亦非常新鲜,特别系拖罗、深海池鱼及鲽鱼边都好肥美,鱼油丰富,另外海胆都好鲜甜。🗻千府一品厚切牛舌芯($138)牛舌芯非常厚切爽嫩,食落一啲都唔韧,简单加入黑椒及盐调味已经好好食。🗻手作免治鸡肉软骨饼($38)免治鸡肉混入少量鸡软骨增加口感层次,配以生蛋拌均嘅酱汁,入口又滑又多汁。🗻盐烧白鳝($88)白鳝皮烧到脆卜卜,肉质爽弹又唔干,而且好肥美。🗻日本金时蕃薯($25)蕃薯一啖一粒, 甜度适中,口感软绵。🗻鲜淮山($18)口感爽脆且带微微焦香,味道唔错。🗻一口豆腐($18)豆腐加入鳗鱼汁,令味道不再平淡,层次亦提升。🗻日本黑豚腩肉($25)黑豚腩肉烧得焦香,味浓
🗻餐前小食($30)
🗻香煎牛油果蟹肉饼沙律($118)
🗻九件寿司($298)
🗻千府一品厚切牛舌芯($138)
🗻手作免治鸡肉软骨饼($38)
🗻盐烧白鳝($88)
白鳝皮烧到脆卜卜,肉质爽弹又唔干,而且好肥美。
🗻日本金时蕃薯($25)
蕃薯一啖一粒, 甜度适中,口感软绵。
🗻鲜淮山($18)
口感爽脆且带微微焦香,味道唔错。
🗻一口豆腐($18)
豆腐加入鳗鱼汁,令味道不再平淡,层次亦提升。
🗻日本黑豚腩肉($25)
黑豚腩肉烧得焦香,味浓且肥瘦分明,食落又香口。
🗻巨峰乳酸梳打($38)
🗻 100%青森县苹果汁($48)
两款饮料都系用富士山造形玻璃杯盛载,加埋LED灯更多咗份视觉享受,饮品以冰球保冷,有别一般冻饮加入冰粒,好啱打卡。
🗻宇治抹茶十胜红豆布丁($48)
抹茶味好浓好突出,而红豆天然嘅甜味与抹茶味亦好配合。