今晚约左TUEN MUN的朋友 << -- 佢系地胆, 负责谂何处晚餐就系佢平时去开的娘惹菜馆, 朋友担心我接受唔到娘惹菜呢.(香港好少NYON YA餐馆嫁!)提起NYON YA, 就谂起马拉菜, 我的马来西亚回忆返来啦!!!跟马来西亚同学品尝当地马拉美食的岁月但系一看到餐厅MENU, 就觉得唔对路点解大部系印尼菜, 咁马来西亚的娘惹NYON YA菜呢????既然系朋友介绍, 交比由佢发牌吧第1次食,酱汁唔太辣, 有种特别的香料, 几惹味好明显系印尼菜, 第一次食, 又几好味㖞原本以为系阿参喇沙,向职员查询, 原来系椰汁底喇沙配料都系:豆卜, 虾, 豆芽之类LAKSA汤底本应好重虾味, 而呢碗汤有少少虾味,有位朋友对虾敏感, 都系叫佢小心各款烧得ARM ARM好, 仲保持到肉质嫩滑,酱汁就特别D: 唔知系咪黑豉油 + 沙嗲?鸡肉尚算嫩滑, 但我觉得佢酱汁好味D特别叫左走辣,味道接近泰国餐馆的肉碎生菜包, 但呢度多左D脆脆片,将脆片卜碎, 捞埋肉碎,肉碎不太咸, 整体几好味长筒形的糯米饭团再切片, 绿色一旧旧的就系糯米饭团,酱汁较淡, 唔太杰, 可以点多D来配糯米饭团朋友
就系佢平时去开的娘惹菜馆, 朋友担心我接受唔到娘惹菜呢.
(香港好少NYON YA餐馆嫁!)
跟马来西亚同学品尝当地马拉美食的岁月
但系一看到餐厅MENU, 就觉得唔对路
既然系朋友介绍, 交比由佢发牌吧
加多加多GADO GADO
第1次食,
酱汁唔太辣, 有种特别的香料, 几惹味
印尼杂锦黄姜饭
好明显系印尼菜, 第一次食, 又几好味㖞
娘惹喇沙汤面
原本以为系阿参喇沙,
向职员查询, 原来系椰汁底喇沙
配料都系:豆卜, 虾, 豆芽之类
LAKSA汤底本应好重虾味, 而呢碗汤有少少虾味,
有位朋友对虾敏感, 都系叫佢小心
沙嗲12串-4牛4猪4鸡
各款烧得ARM ARM好, 仲保持到肉质嫩滑,
酱汁就特别D: 唔知系咪黑豉油 + 沙嗲?
娘惹印尼烧鸡-半只
鸡肉尚算嫩滑, 但我觉得佢酱汁好味D
金不换肉碎生菜包
特别叫左走辣,
味道接近泰国餐馆的肉碎生菜包, 但呢度多左D脆脆片,
将脆片卜碎, 捞埋肉碎,
肉碎不太咸, 整体几好味
十五饭团 – 唔记得全名
长筒形的糯米饭团再切片, 绿色一旧旧的就系糯米饭团,
酱汁较淡, 唔太杰, 可以点多D来配糯米饭团
朋友系熟客, 老板比左95折, 今次每人80蚊炸.
明明系马来西亚的名字(我指娘惹NYON YA), 点知食左印尼菜,
原来印尼菜几好味㖞
2015-04-26