2019-06-24
朋友系一个素食者,但系我自己其实系一个无肉不欢既人。喺两难之下,我最后就拣佐呢个新式既素菜。餐厅位于尖沙咀既LCX,今次已经系第三次到访,记得呢个餐厅最吸引到我既就系那个无敌既维港景式。要用相宜既价钱,享受一餐海景晚宴,呢度绝对可以满足到我。但有少少遗憾既系,今日未能够被安挂坐窗边座位。妯看餐牌,餐厅最近推出了不少新的菜式,也是以很吸引的「肉食」,制作成素食,绝对可以满足到我地2人所需。纯素烧鳗鱼 $188呢个纯素烧鳗鱼都包佐几多野,除佐素鳗鱼外,仲有脆米,生菜,泡菜,鳗鱼酱汁,同埋一个烧炉。将块素鳗鱼放在烧炉上,简单烧数十秒,主要其实都系将佢加热,之后就配其他材料一齐食,真系好得意,有得食又有得玩。件素鳗鱼个texture做得真系好似鳗鱼,应该系有D薯仔既成份,而重点绝对系个酱汁,同真鳗鱼基本分别不大,重点系素食既朋友都食得好开心。牛油果开心果炸鸡 $188另一个菜式我地拣佐牛油果开心果炸鸡,酱汁既份量都几多,亦都好有效地混淆佐我地既味觉,令到呢个素炸鸡食落更似炸鸡!酱汁酸酸地,味道浓郁,食落好开胃,好易令人一吃再吃。水果覆盘子红醋 (2人用) $138饮品选了这个水果覆盘子红醋,因
喺两难之下,我最后就拣佐呢个新式既素菜。
要用相宜既价钱,享受一餐海景晚宴,呢度绝对可以满足到我。
但有少少遗憾既系,今日未能够被安挂坐窗边座位。
纯素烧鳗鱼 $188
牛油果开心果炸鸡 $188
酱汁酸酸地,味道浓郁,食落好开胃,好易令人一吃再吃。
水果覆盘子红醋 (2人用) $138
饮品选了这个水果覆盘子红醋,因为佢既份量好多,所以足够2人饮,甚至3-4人都同样OK。
饮落都系酸酸甜甜既味道,非常醒胃,而卖相更特别加入了干冰,做出烟雾迷漫既感觉,更显吸引