2021-08-25
要上到中环半山去食下午茶,除咗因为自己今日比较多时间,仲有就系好耐未食过Gelato。上网睇,呢间嘅雪糕其实都唔贵。餐厅系一间小店,整个店舖,由两个年青人主要打理,细致且一丝不苟地处理店舖大小事务,加上有外国人在,感觉暂时置身在意大利的小镇老街。我叫左一杯Rose Cold Brew,$50,如果净系饮Cold Brew,大家以往都可能有一个经验系一系太苦、一系太淡、一系太酸;因为咖啡师嘅经验绝对系非常紧要。今日饮呢杯,个感觉系醇滑,清,而且玫瑰花嘅香气慢慢渗出,唔霸道,既有咖啡嘅味道,亦都又玫瑰花嘅味道,分工清晰。之后食嘅系Poached Eggs配Avocado,一百蚊左右,两只水波蛋圆圆就爆嘅样,下面垫住一块法式面包,切开蛋汁流满整块面包,质地由硬变软,而且有好浓郁嘅蛋香。就咁一啖食嘅话,满满蛋汁充盈喺口腔里面,我略嫌多,所以会选择前者的食法。牛油果嘅设计令我非常欣赏,一片片细心嘅铺排,砌出美丽的花,食落去,牛油果有点夹杂开心果,丰富了在面包上的享受。最后呢一份Gelato,同样以花作为主题,开心果味,餐厅所选用嘅食咗雪糕筒,坚实但软身,底部唔会穿,咬落去淋身亦都唔会太脆。雪糕我
雪糕我略嫌有少少牛奶味比较重,不过我觉得好啱香港人口味;因为外国嘅话,会系以沙冰作为主轴,不过我相信两者都有市场。
成餐饭一共食咗$200左右,作为一个有质素嘅下午茶,我觉得算系非常唔错。