2015-02-13 1006 浏览
虽然在观塘这个鬼地方打滚多年, 但食来食去都茶记, 连锁店, 一于上网揾揾发掘下D新地方, 识食一定要上楼揾好野食! 事关好多有实力的小店都搬了楼上舖, 一来租平, 二来地方大, 头先食左个轻量lunch, 朋友话未够喉, 要食番个tea先至满足咁话! 慕茶, 听个名都估到同茶有关, 地方唔算难揾, 但系食客都挺多, 我跟朋友等了大约半小时才有位, 就系我地等紧之际, 遇上同道揾食既朋友, 择日不如撞日, 就由三人变成六人的下午茶gathering 其实系等位期间, 门外放置左餐牌, 可以先睹为快, 先想想吃点什么呢~ 内面大概有二十多个位, 环境都几优静, 系坐得耐觉得有点焗(?), 大概是坐近门口, 空调比较弱一点餐牌有两面, 食物倾向cafe及dessert餐厅会供应的款式, all day breakfast, 意粉, 特饮等, 当然唔少得用茶融入dessert的雪糕, 甜点啦, 中国茶一向给人老套, 呢到会将茶fusion其他食物, 产生特别既效果 说得上茶, 一杯杯的茶又点少得呢! 当中有月季花茶(改变女性周期问题, 利申: 当日有男性友人叫了这款, 男士也可以饮的~),
teabag series
说得上茶, 一杯杯的茶又点少得呢! 当中有月季花茶(改变女性周期问题, 利申: 当日有男性友人叫了这款, 男士也可以饮的~), 味道是淡淡的花香, 没有太大特别; 姜片黑糖茶, 朋友说是姜味比较重; 苦瓜枸杞茶; 朋友说味道怪怪似的, 可能是苦瓜跟枸杞不太搭配; 陈皮乌龙茶; 我就是叫了这款...茶洋溢阵阵陈皮香, 乌龙茶甘甘地, 算是不错的呢
offerings of fragrance
第一道甜品是馨香之祭, 是五款口味雪糕球, 连同几枝百力滋同cream蓝莓, 当中以普洱口味最出众, earl grey朱古力味都好正! 呢到D雪糕系gelato, 自家手作雪糕, 水份会较高,所以会溶得比较快, 手机食先既朋友要快手!!
waffle paradise
之后就到缤纷乐国, 心型waffle连两球雪糕, 卖相好吸引, 玄米雪糕, 有淡淡玄米味, 不错的; waffle味道尚算ok, 但唯独质感厚左D, 如果加以改善应该更好的~
心太软
刚巧老板娘知悉我地有朋友生日, 竟然把happy birthday画上心太软碟上, 好surprise呢~心太软的味道是可以选择喔, 就选了香浓伯爵茶, 一上桌已经闻到阵阵茶香, 就由寿星仔切开茶香浓郁的心太软~
流心效果见得到, 蛋糕焗得脆脆, 不是实结texture, 配合茶香流心, 整体是水准之上
呢到系角落放置了木头雪糕车, 在好出奇心驱赶下走前去睇下, 手工制茶雪糕就放系入面冷藏, 当收到客人order后, 就会去木头雪糕车那里取, 每日新鲜制造, 卖完即止, 当天也很幸运尝了七款 (全部有八款), 就这样聊天说笑, 时间过到真快, 到五点多, 仍然陆续有食客入来~(佢地星期六收6pm)
希望下次有机会可以试下咸食啦, 当然少不了...........茶味雪糕!!! 喜爱茶的朋友, 一定要试试唷^^
2015-01-31