2024-03-07 48 浏览
今日尖沙咀收工揾地方食个晚饭,去左喺乐道嘅泰浓面,铺面细细间但装修充满泰国色彩,地方唔算好大,以1-4人细台为主。今日叫左一碗面,一个饭一个沙律同两杯野饮,呢度无太多复杂嘅菜色,以面食同小食为主,如果要食咖哩/ 海鲜果啲就唔会有,但重点放返喺今日叫嘅野食度啦。冬阴功肥牛配黄面冬阴功汤面好多地方都会有,不过唔系间间都做得好,配料有惊喜,本身以为会净系得肥牛,原来仲会配埋虾、青口、蟹柳。汤头味道合格,唔会好辣呛喉,怕辣嘅都可以食到,整体呢碗满足到泰国瘾之余又食得舒服。海南鸡饭泰国菜国人必试就系海南鸡,因为师傅功力最容易睇得出,佢个海南鸡今日斩到鸡胸同鸡髀,鸡皮爽滑唔肥,鸡肉腍滑,配泰式嘅酸辣鸡酱,不过如果有埋个鸡汤就正,酱汁同黄饭就正正常常,不过份量可以多少少,男士呢讲可能有啲唔够饱。青木瓜沙律个人口味觉得比较差嘅系呢个沙律,味道偏酸唔够层次,辣度不足,无常见嘅虾皮而用左虾米干,口感唔夹,花生同豆角蕃茄份量偏少。饮品青柠梳打同龙眼冰味道普通无乜特别,特饮选择唔系好多。整体呢讲,菜式选择唔算好多,出品质素合格,不过见佢餐牌上面有啲Fancy嘢,例如个原只波士顿龙虾同A5黑毛和牛,睇吓有无勇士

冬阴功肥牛配黄面

海南鸡饭

青木瓜沙律

饮品青柠梳打同龙眼冰
味道普通无乜特别,特饮选择唔系好多。

整体呢讲,菜式选择唔算好多,出品质素合格,不过见佢餐牌上面有啲Fancy嘢,例如个原只波士顿龙虾同A5黑毛和牛,睇吓有无勇士出个食评,或者我下次出粮再豪一豪试吓。