1999-12-30 6 浏览
是晚, 小弟又吹鸡叫左几个识食之人出黎饭局, 同地出黎梗系要食好少少啦, 听讲中环兰桂坊的BACI 的pizza 正外dining 都唔错, 横掂大家无乜异议, 就去试一试啦~ BACI 有两层,1/F 系食pizza,2/F 系dining. 我地一行六人先叫支酒先 开左支价值$350 的白酒(Danzante), 再叫两客pizza 顶下肚先~ 不过又系送面包先. 有几款面包俾你拣, 我地叫左pizza Margherita, 同pizze Formaggi~ 前者系最原始的pizza, 得d 芝士, 但系好好味~ 唔同pizza hut 果d, 饼底做得好薄, 用叉一"gat" 就碎, 食多几件都唔" 滞" 食完无耐先再叫头盘, 叫左四样六个人分, 名单如下: 是日精选:scallop & mushroomcarpaccio di manzo: 生牛肉parmigiana melanzane: 应该系茄瓜cozze E vongole: 青口同蚬~ 是日精选系个mamager 推介~ 话有新鲜带子到~ 仲话menu 一向都无 带子黎做菜式, 不如试下, 真的唔错. 生牛

是晚, 小弟又吹鸡叫左几个识食之人出黎饭局,
dining 都唔错, 横掂大家无乜异议, 就去试一试啦~
食完无耐先再叫头盘, 叫左四样六个人分, 名单如下:
是日精选:scallop & mushroom
carpaccio di manzo: 生牛肉
parmigiana melanzane: 应该系茄瓜
cozze E vongole: 青口同蚬~
带子黎做菜式, 不如试下, 真的唔错.
生牛肉唔错~ 无渣, 但我最爱生牛肉面的菜同cheese, 仲有个酸汁~
都唔知用d 乜野沟出黎, 总之个汁啰黎捞沙律实正.
茄瓜一般, 同其他出面食果d 差唔多~ 可能我今日食得唔多.
蚬就.. 我就食唔到有沙, 但系MEG 姐就话食到沙, 就即刻complain~
之系论到另一个同行女性朋友濑野喇~ 话好似咬玻璃. 唔通呢d 唔系来路蚬?
可能地无用生秀刀黎浸蚬呢.. 青口就肯定系来路货架喇. 只只肥大~
头盘清晒~ 再叫main course. 叫左五个, 又系六个人分.
1)fettuccine salmone: 三文鱼菠菜面卦~
2)porcini risotto: 意大利饭~
3)gnocchi gorgonzola: 用薯粉整出黎的pasta~
4)costoletta vitello: 牛仔肉
5)pappadelle porcini: 用d mushroom 扒蝴蝶粉~ 定系云吞?
地标榜pasta 系house made, 个三文鱼d 菠菜面真系好弹牙~
个意大利饭用tomato 汁会, 湿左少少~ 无我在"RIVERSA" 食过果D 咁好
薯粉pasta 系一粒粒,d 味怪怪地, 食落去有点似食紧面粉粒.
牛仔肉唔错~ 差d 连骨俾我" 酸" 埋~ 真的好好味..
最后先食个porcini, 整体黎讲, 几好丫.~ 最后一人一个dessert,
我果个系tiramisu, 食完都饱啰~ 坐多阵吹下水, 埋单大约$2300
即系每人连tips$400, 咁四旧水试左咁多野食, 都ok 啦~
另~ 唔好谂住去呢d 厅会好拘谨, 分分钟仲嘈过泉章居架!
不过都识合男女拍拖去呢, 之后杯面走先, 我地再去milk bar 饮
过..