2009-08-09
即兴的一句「不如饮早茶」,朋友仔仲以为踢对拖落街,实情是「上川龙㖞」随即出发!!!由街市街附近坐绿色小巴上山,三、四个字就到,快到呢!到埗时为九点几,未算人多!腾上腾落最终拣了外出的有瓦遮头的露天位,阵阵微风,出奇地唔热。朋友仔俾我话晒事食乜,入番去拎点心位,有个阿哥突然对住我讲,「阿妹,新鲜热辣刚刚切好,要唔要番碟呀?」一朝早就食烧腩肉?我望住碟腩肉,好似对住我讲「拎我返去啦,拎我返去啦」,咁就中招,第一转拎了虾饺、炸物三宝同埋烧腩肉。虾饺:细size,一口一粒,皮薄虾肉爽口,唔觉有肥猪肉粒,但唔多明点解只系得虾饺用铁笼,究竟是以之分辨价钱,还是另有烹调上的秘技?炸物三宝:自拼咸水角、春卷同炸云吞各一,三件炸物都冻咗,但咸水角个皮仲脆脆地,够烟韧,只嫌内里有点肥肉,之不过枱枱都有有拎呢款点心啰!其余两件炸物都仲脆,尤其喜欢春卷,皆因是小妹喜爱的芋丝馅。烧腩肉:真系热架,皮脆肉松化,只夹住两层薄薄的肥肉,少少肥,唔肥腻,当初朋友仔见我拎碟烧腩肉做早茶点心,都O了嘴,好在佢都觉得好食,不过,少食多滋味,要留肚食其他点心,最后要打包。第N转:大包:见其他枱都有拎,唔拎似乎会后悔,掰开个包之
第N转:
大包:见其他枱都有拎,唔拎似乎会后悔,掰开个包之前,同朋友仔估下里面有乜东东,鸡肉、冬菇、烧肉同鹌鹑蛋?实情系一个大版的菜肉包,有点失望!!!
芝麻卷:一到茶楼我就话一定要食,事前每碟都用保鲜纸包住,一打开就闻到阵阵芝麻香,出面其他茶楼真系好难食得到,或者莲香楼啩!
豆腐花:一厢情愿以为山水豆腐花会好滑同够豆香,事与愿违,真系好一般。
两个人埋单一百一十几,食饱饱,仲喺附近行咗一阵,搭车返屋企瞓番个午觉,满足到呢 ;> 实情仲有其他点心想试,同埋川龙仲有另一间端记,朋友仔话会同我再黎㖞,哈哈!!!