2021-06-04
对于🐱而言,比起拉面,我更钟情于香港既车仔面,浓郁既汤底加上自己钟意既配料,就系爽!之前番part-time, 见人叫外卖就多啦,今次就黎到湾仔既任你点车仔面黎trytry佢!尼度有车仔饭好搞笑,但好似未见过人叫,比起叫三𩠌饭吸引d🤣仲可以转捞面添~🐱🍜:沙爹汤底+腩汁, 米粉, 鲍汁焖花胶, 韭菜饺, 牛腩 $45🐏🍜:咖哩汤底+腩汁, 粗面, 日式叉烧, 鲜鱼片头, 溏心蛋 (咩咩表示车仔面更系粗面啦)$43p.s. 自选最少三𩠌沙爹汤底:正,完全唔孤寒,淋左一大pat, 加埋腩汁,十分浓厚,唔辣,食极都唔厌咖哩汤底:米粉:爽口弹牙,食到最尾都keep到口感,但同时都好挂汤,份量好多,加埋𩠌既份量,一个女仔应该食唔晒粗面:鲍汁焖花胶:味道浓郁,好入味,口感软念,但未到好似煲完汤咁滑嘟嘟,但软得黎仲保持到有口感都几岩车仔面。份量都好多,有2-3大块,加埋啰沙爹汤都好夹韭菜饺:正常饺子皮,馅料都饱满,所以好饱肚,但好味程度中等偏低,韭菜感觉唔系太新鲜,比起其实饺子相对无咁有鲜味牛腩:今次瘦肉较多,次次去都唔同,有时会有多肥肉,口感软念,味道正常日式叉烧:两大块,都算厚,肥瘦比例大概2:
尼度有车仔饭好搞笑,但好似未见过人叫,比起叫三𩠌饭吸引d🤣
仲可以转捞面添~
p.s. 自选最少三𩠌
咖哩汤底:
粗面:
日式叉烧:两大块,都算厚,肥瘦比例大概2:8,岩岩好,但唔系好入味,建议浸落d汤度
鲜鱼片头:两大旧,系我地有史以黎见过最大旧,好弹牙,都好有鲜味(🐏极力推介,佢表示可以3𩠌都系鱼片头😅)
溏心蛋:真系好溏心,见到都流晒口水,有花雕酒味,都几好味
☕️热柠蜜 +$7
冬天暖笠笠正,有时唔想饮咁多咖啡因/即冲就会叫,甜度刚好,酸酸甜甜好舒服~🥰
同场加映~~🎉
鱼腐:佢望落好似好健康,但其实佢啖啖油,但的确几好食
猪大肠:又系十分之邪恶!🐱就唔敢食啦,🐏就表示好正,但肥膏可以再少d
萝卜:尼个真系无得顶!超清甜,佢本身就好甜,系我食过最甜既萝卜,仲要无渣,尼个必食!!
韩式粉丝:我当初以为系薯粉,同时食落都好似薯粉,韩式粉丝应该系好似无甘烟韧,问翻店员就话系韩式粉丝无比错,甘我之后食过两次都系甘既质地,甘应该佢尼个粉丝就系甘。佢都好索汤,烟韧又几好食
😋😋UMAI:8/10
🌟整体CP值:8.5/10
🌟沙爹汤,咖哩汤,花胶,鲜鱼片头,萝卜
整体黎讲,味道都几好,食完好满足,份量都好多,饿底既人黎食就岩啦🤣