2024-01-06
最近圣诞节同朋友去咗食放题,去咗位于沙田嘅大喜屋!二百零蚊已经食到好多种类又好味嘅嘢食,非常抵。餐厅非常大,而且有好多大枱,适合聚会。食物方面,多数系用QR code点单,厨房即叫即做。另外出面仲有自助区,有大量饮品、甜品同小食。例如小食,今次见到有沙律、虾多士、章鱼烧等等。饮品方面,除咗有汽水,仲有椰青水、啤酒、同一啲自家制产品,选择丰富。甜品方面,今次见到有三款口味嘅Häagen-Dazs雪糕!仲有啲雪条同甜筒等等。烧金枕头榴梿特别想同大家推介烧榴梿!放题有得任食金枕头榴梿好少有。榴梿烧过后暖暖地,表面脆脆地,食落味道更浓,更加甜!榴梿肉软腍腍,好Creamy,味道好浓郁。大虾咖喱配薄饼今次嚟到见到唔少新品,欣赏餐厅会更新Menu。咖喱少少辣,好香好惹味,配薄饼一流。大虾好大只,肉质弹牙。黑松露糖心蛋糖心蛋整得啱啱好,蛋黄好靓仔,好流心。表面淋咗啲黑松露酱同埋醋,食落酸酸甜甜,再有阵阵黑松露香。燕窝炖蛋白炖蛋白我次次嚟都有食,蛋白好滑,质地好似布甸,食落蛋白味好香,甜甜地。烧牛舌嚟到我最钟意嘅串烧类。烧牛舌香喷喷,牛舌充满油香,表面洒上黑椒,作为少少甜味。烧翠玉瓜翠玉瓜必点!佢好厚
烧金枕头榴梿
大虾咖喱配薄饼
黑松露糖心蛋
燕窝炖蛋白
烧牛舌
烧翠玉瓜
翠玉瓜必点!佢好厚,一咬落去蔬果嘅水份爆发晒出嚟,超好味。
烧鸡翼
鸡翼烧完后,表面香脆,鸡皮充满油香。鸡肉好滑,好Juicy。
烧鸡软骨
鸡软骨都唔错,软骨好爽口,侧边仲有啲脂肪位,食落好香口。
榴梿炸弹
外皮烟烟韧韧,非常香脆,又热辣辣。内里嘅榴梿酱会流出来,好香好浓味。
鹅肝多士
鹅肝多次都一定要嗌!之前食开鹅肝寿司,呢排原来转咗做鹅肝多士。鹅肝一样好大块好厚。煎过后,表面带点香脆,食落充满和油香,好Creamy。加咗多士后,食落冇咁腻。
蒜蓉蒸扇贝
蒜蓉蒸扇贝大大只,表面有辣椒同大量蒜蓉,而且炸过,食落特别香。
牛油煮蚬
依碗有惊喜!啲蚬好大粒,好饱满,好新鲜。而且洗得好干净,一啲沙都冇。简简单单用牛油作调味,已经好好味。