2024-06-26 14 浏览
一向中意打边炉嘅我,今次选择左呢间位于尖沙咀专食海鲜嘅火锅店(早前由旺角搬迁过来),而且仲要系任食海鲜架!一开始店员会问客人拣边款鸡煲,而我选择左四川麻辣鸡煲,鸡肉新鲜嫩滑,带点轻微辣味,十分惹味!之后再黎一壶中汤,自己慢慢斟,味道犹如呀妈煲嘅自家靓汤,无添加任何味精!只要系facbook帮忙点赞+share,每枱就会获得刺身拼盘!分别有海蜇、赤海虾、希灵鱼、北寄贝。之后轮到打边炉,选择左椰子鸡煲汤底!重头戏终于来临,霸王海鲜盘!龙虾一开二,新鲜大只,基本上不用蘸任何酱汁,都已经食到龙虾鲜味!鲍鱼系新鲜即捞,上菜期间,鲍鱼仍然动不停!味道无庸置疑,当然系鲜味十足!海虾虾肉新鲜弹牙,虾头亦有微微的虾膏,尤其甘甜!蚝肉饱满,唔会有任何腥臭味~如果觉得海鲜唔够喉,仲可以无限encore,个人十分推介原只新鲜鲍鱼,即使唔觉意煮耐左,仍然觉得好淋、不会太韧,本人就食左半打🤙🏿海蟹蟹肉新鲜,当天有花蟹&奄仔蟹提供,个人比较中意奄仔蟹,因为比较多肉,蟹膏都几甘甜新鲜!肉类当中,比较推介安格斯牛肉,入口即化,雪花分布均匀,牛肉鲜味十足!火锅配料方面,比较中意三才白鱼蛋,质感非常弹牙,鱼肉香味浓郁~蟹棒

一开始店员会问客人拣边款鸡煲,而我选择左
四川麻辣鸡煲,鸡肉新鲜嫩滑,带点轻微辣味,十分惹味!

之后轮到打边炉,选择左
椰子鸡煲汤底
重头戏终于来临,霸王海鲜盘

海虾虾肉新鲜弹牙,虾头亦有微微的虾膏,尤其甘甜!
蚝肉饱满,唔会有任何腥臭味~

蟹棒真系好大条,加埋应该有1只手臂咁长,成口蟹柳丝,真系好满足!

蔬菜方面,紫菜响铃系餐厅嘅招牌菜,因为系自家制将紫菜包埋系入面,浸一浸外软内脆,打边炉必备!

最后, 每位客人亦会奉上一杯杂果yogurt作饭后甜品~

仲加左$20任饮纸包饮品+汽水,仲有健康工房+淳茶舍选择添呀!而啤酒🍻就需要另外收费~

最后,有兴趣食海鲜嘅朋友一定要黎呢间,因为好难得海鲜系即捞即煮,上台时仲识郁,每样海鲜都好新鲜!
2024-06-23