2017-09-13 472 浏览
今日同几个朋友兴起去食韩烧,就唔打唔撞上左去平昌。上到去个环境都好韩式,铁筒凳,下面又可以放袋唔怕吸味。一坐低店员就已经倒蛋浆,可能都要一段时间先熟。任食韩烧呢个价钱黎讲真系算好多野食。有猪、牛、鸡之外,佢地仲有海鲜,好少韩烧店会有海鲜烧,而种类都几多。最钟意就系佢个烤虾同埋烤鳗鱼。烤虾佢入面会加左芝士,当烤熟左只虾中间芝士就会溶,陷入左虾肉入面,好香好好味。而虾系好大只,啖啖肉👍🏻鳗鱼应该本身都熟熟地,自己再烤番热佢,加埋白饭真系一流。鳗鱼质素亦都唔错,厚肉,调味亦足够,配埋白饭一流。韩烧当然唔少得五花肉啦,我特别钟意薄切五花肉,好快就烧好,唔会好厚,不过要小心火候,唔系好快就变炭。佢地唔同种类嘅肉都好有质素,冇雪藏冰鲜味。另外炉边蛋隔离有迷你甜薯,超级香甜,可惜冇得添加。而期他配菜例如辣椒、蒜头片都可以自己要几多拎几多。除左烧肉,佢地亦有好多韩式小食。我地都试左好几样,炒粉丝、海带汤、豆腐辣汤、泡菜汤同土什锦饭。佢每样份量都唔系细,一个正常石头锅size,不高可能半满。每一样都好有水准,同出面食韩国小菜一样质素,好足料,味道好,好有惊喜。豆腐辣汤比泡菜汤辣,海带汤好香麻油味。亦有茶

最钟意就系佢个烤虾同埋烤鳗鱼。
芝士大虾
鳗鱼

五花肉

除左烧肉,佢地亦有好多韩式小食。

炒粉丝

任饮

亦有茶,cider,果汁,气水任饮。
埋单一人都系二百蚊左右,又有烧肉又有韩式料理,一个价钱满足到我几个食韩国菜嘅意欲,抵👍🏻
炉边蛋
芝士大虾