学过一句谚语,粒粒皆辛苦,喺指𠮶时啲人种米唔容易,粒粒皆辛苦。做饮食都喺,好食、好睇之余,仲要有创意,时不时要有新款或者Gimmick野先可以吸引香港既人新鲜感。观塘站工厦有间【自家烧吧】晚晚爆场吸引不少区外区内食客捧场。见佢咁得意就去一试究竟吧。.骆驼漆大厦1座,工厦电梯一出左转经已见到门口,有人等紧位,就算订左可能都要等多等呀,门口位摆咗价钱牌,晚市由$188-$238,视乎入座日子及时间,任烧任食2小时。「自助串烧Buffet Bar」就算这小时若非客多,我觉得都唔会赶你走既。人流多多,里面地方颇大,但眼见都喺4人卡位比较多,就算我系两个人都有张4人既阔落枱好开心,装修试就简简单单,没有太多既艺术感,行番工厦风都是不错因为有少量美式车牌、巨型啤酒盖...店员安排座位后会加以解释,枱面既自转烤炉已装嵌晌枱上,利用两侧嘅发热管将食物烤熟,每次最多可以摆放13串,佢就会360˚转动,店员话校到80°已经好劲。仲有其他食物,酱料既解释都好详尽,好有Service,认真加分,一来觉得好贴心,二来又讲解得好清楚,呢个位做得非常好。另外仲有餐具、纸巾、放串烧针既桶,3款烧烤时用嘅酱:「蜜糖烧汁

另外仲有餐具、纸巾、放串烧针既桶,3款烧烤时用嘅酱:「蜜糖烧汁,泰式甜酸酱,洋葱蕃茄」同埋用作蘸点食物用嘅3款味粉「孜然粉:原味、辣味及花生味」亦早已准备好。了解清楚后就出去拎串串了。

这店提供食物款式非常多,「由猪、牛、羊、鸡至肉丸、墨鱼丸、墨鱼仔、芝士肠、墨西哥串烧、鸡翼、牛舌等,蔬菜方面有菠萝、翠玉瓜、番茄、各款菇类,还有烧卖、春卷、秋葵、午餐肉、棉花糖等」,选取食物已很开心。
雪柜

佢想要点野食既纸比你拣,不过有D要另外加钱架,留意番...

拎完番黎,一边烧一边涂抹串串,平均调味,等佢懒人自转串烧,望住佢转望住佢熟既同时我就出去拎左小小前菜。

出面个大冻柜,「一面就有啲冻海鲜,泰式凤爪、冻虾、青口,八爪鱼、辣味螺肉、沙律杯、中华沙律、多款特色冷盘小食等等」。我拎左沙律杯,前菜都属正正常常,相信佢既串烧会更加出色。
雪柜

仲有少量甜点及生果。我拎左样甜品,系抹茶牛奶布甸咁既野,都系正常感觉。

晌另一个角落,还有提供熟食,不时会「有烧猪肋条、焗蚝、焗青口、蒜蓉西兰花、烧牛脷、炸鱿鱼圈、炸饺子等,我见到有人入纸点薯条、炒饭或意粉」,但我惊食唔晒就冇点了。
热盘区

不过佢既烧猪肋条、牛舌、焗蚝系唔错喔,猪肋条真的做到肉质软腍,骨和肉分离的效果呢!

熟食

行到咁上下番埋位就食得啦,酸辣汁及蜜糖烧汁系最配所有串串既,基本上好多串烧都系高质,肉类的话,牛肉粒、羊肉、鸡肉都好正,可能系一开始涂了汁所以能令到啲肉锁住肉汁又够嫩,味道浓浓,但唔够味都可以加孜然,增加味道层次,惹味香浓!

孜然我就觉得花生🥜孜然较为特别,无乜点腌过既肉,加自己喜欢既汁再加调味粉,味道都咁出色。 好欣赏烧烤炉温度高而平均,大约数分钟已烧起肉串了。另外虽然佢系可以放13串,但由于有啲串烧较阔身,会互相撞到,每次烧到7-9串已好足够啦。

另外我好推介,午餐肉、粟米、菠萝同棉花糖

午餐肉烧完个皮系极脆,口感同味道一流,菠萝就烧热后会更加香甜。推介!

粟米都系好甜而烧棉花糖是BBQ指定动作吧?超美味的样子光用看的就令人口水流下来了。

开始要饮野啦,提供唔少饮品。有个大雪柜摆上多款纸包、罐装饮品款式都喺大家见惯见熟嘅本地品牌。
饮品柜

饮品

甜品仲有雪糕呀,就系大雪柜旁有个雪糕冻柜,喺牛奶公司既雪糕,一般吧,但又唔会系差,因为由细见到大,系冇乜太特别既惊喜姐。
雪糕柜

兴起懒人烧烤新食法唔知会兴到几时,但系呢个烧法又真系几得意,快熟又可以锁到食物既肉汁,另外食物选择都算多睇落都样样新鲜。呢个价位又真系可以令人番转头再食过,BTW自助放题形式其实食咩拎咩系真系几开心,坐定定系度食到BBQ既风味,你又想唔想试下?
饮品
  • 午餐肉