2019-04-11
2019年4月2日 星期二今日返工太辛苦,所以放工就即刻约咗女朋友同埋佢屋企人去观塘食放题豪擦一餐,以慰藉我疲累嘅心灵搭lift一上到去转右就见到门口入到去坐低左,店员就拎住餐牌同我哋讲解任食嘅情况同埋一开始会送到黎嘅食物。可以任点嘅食物虽然唔太多,不过可以好似自助餐咁出去拎嘢食返黎喺出面就见到有好多个大雪柜放咗唔同种类嘅饮品,比较特别嘅有好多唔同嘅韩式饮品,喺香港比较少见到,而我最钟意嘅就系个梨茶,饮落去甜甜地得黎仲有一粒粒梨肉首先送到上嚟即系刺身拼盘,有三文鱼,应该系鱼腩嘅部位,所以食落去好肥美。仲有北寄贝同虎虾,新鲜得来又弹牙。最重要系仲有象拔蚌刺身,一咬落去好爽口同鲜甜之后黎既系海鲜盛合,全部海鲜都好新鲜,其中鲍鱼成只手掌咁大,渌熟咗之后好容易就离壳,食落有咬口。而其他蚬类都无食到沙,证明洗得好干净。脆肉鲩好鲜甜,d骨好容易发现同挑出黎安格斯牛小排,见到油脂嘅分布好平均,食落去成个口都充满牛肉味韩国珍宝饺子,睇得出里面嘅馅料好丰富,一切开里面嘅肉汁爆晒出嚟,除咗肉之外仲有蔬菜喺里面,所以食落去爽口之余口感都唔错打边炉打到咁上下当然希望有甜品可以试吓,行到出边竟然见到成个雪柜都放
搭lift一上到去转右就见到门口
刺身拼盘
海鲜盛合
安格斯牛小排
韩国珍宝饺子
打边炉打到咁上下当然希望有甜品可以试吓,行到出边竟然见到成个雪柜都放满甜品,有好多唔同嘅款式,净系芝士蛋糕都已经有两款,而其中我尝试左纽约芝士蛋糕,份量唔算太多,可以留肚尝试其他甜品。芝士蛋糕本身充满浓浓嘅芝士味,个饼底又脆脆地,食落去几配合
除咗成个雪柜都系甜品之外,附近仲有部雪糕机,可以自己禁软雪糕都出嚟,有云呢拿同乳酪两种味道,无论边款都有好浓烈嘅牛奶味,为呢一餐火锅放题做一个美好嘅完结
每人都只不过系三百几蚊,但系就可以食到刺身、火锅甚至出边嘅自助餐,绝对系物超所值,仲可以食足6小时添,完全冇得输