2018-10-05 2769 浏览
其實我好怕嚟Outback,唔係因為佢唔好食,而係因為次次嚟親都飽到頂上心口好辛苦不過見阿肥今晚難得想食,咁就免為其難遷就下佢啦銅鑼灣百德新街呢間分店地方超大,座位充裕,晚巿時間嚟都唔需要等位直接入座。Outback賣點之一:無論客人點乜嘢食物都好,只要坐低之後職員一定送上呢個餐前黑糖麵包,另配忌廉牛油沾點。啱啱焗起嘅麵包微暖,包皮韌脆,內裡鬆軟,黑糖味道只有點點甜味,搽埋cream butter味道一流,口感舒服,一向都係所有客人誇讚嘅一節。最重要嘅就係我食完都飽咗一半,聽聞仲話個麵包可以無限添食,真係聽見都覺得驚恐😂😂😂我就真心覺得自己食唔哂一份扒餐架喇,諗住點個頭盤小食應該應付到喇呱(?!)呢份烤肋骨雞搥芝士薯條拼盤($168蚊),估唔到嚟到之後都係king size咁大份,烤肋骨已經切開咗所以進食嘅時候非常方便,味道酸酸甜甜十分開胃,肋骨嘅肉焗到好腍,真係好正。而炸雞搥都香口惹味,算偏向咸一點,適合鍾意重口味嘅人士,仲有熱辣辣嘅炸薯條,都咪話唔熱氣~另外仲有一小兜沙律醬,用嚟沾點就加一份清新嘅感覺。本身仲以為小食會唔夠食,所以就嗌多個蟹肉釀蘑菇($82蚊),好彩呢個小食身型較細
不過見阿肥今晚難得想食,咁就免為其難遷就下佢啦

餐前黑糖麵包
烤肋骨雞搥芝士薯條拼盤
蟹肉釀蘑菇
,總共有五粒,可以一啖食一個。賣相精美可愛,優質爽口嘅蘑菇上面釀咗蟹肉絲同洋蔥混合攪拌而成嘅小球,面頭仲略略灑上小小芝士粉更加可口,咬落去蘑菇水份充足,加上淡淡嘅蟹肉香氣,確實好食,用一個小鐵盤盛載住,就算唔係即時享用,一邊傾計一邊慢慢食,整粒都保持住溫度夠熱,抵讚!!!

肉眼扒拼豬肋骨
扒餐配菜:焗薯仔
阿肥就叫咗呢份主菜:肉眼扒拼豬肋骨($348蚊),本身會送兩份配菜:揀咗甘藍沙律同埋焗薯仔,份量十足所以價格亦都合理。豬肋骨整條上碟,仲有塊肉眼扒真係重量級咁。見到阿肥食到隻碟乾乾淨淨,就知道佢滿意非常喇。試咗幾口個甘藍沙律,對我嚟講有啲酸不過咁都幾開胃,意想不到嘅就係連阿肥都飽了,焗薯我哋要外帶回家去

2018-10-01
$346.5 (晚餐)
餐前黑糖麵包
烤肋骨雞搥芝士薯條拼盤