2021-05-14
台湾士林夜市美食岀名,疫情无得去台湾,唯有系香港找寻,今次发掘一间以士林命名嘅台湾美食餐厅,由于餐厅好台湾feel, 但就比较细,所以叫左外卖😛🧡香酥鸡扒肉燥便丼:好大份嘅便丼,肉燥好入味,亦算结实,高丽菜,有一只卤水蛋,鸡扒又大块,份量真系十足👍饭粒口感适中,虽然外卖,但呢个便丼完全无影响,回家后仲系热辣辣👍💙士林必点狂惹鸡软骨:个名已经好吸引,⼀盒鸡软骨,件件炸得香脆,喜欢咬口的你可以试下💛 士林盐酥鸡:招牌菜,台湾盐酥鸡,大块香口,肉质不会粗糙,好嫩口,番到屋企都仲系脆口💚 人气地瓜薯条:落单先知原来有shake shake 粉可以选择,口味多到有二十多种,最后选左五重奏芝士粉,听到都觉得邪恶😈 不过呢个算系外卖中较为影响质感,因为番到家已经淋左,不过加人芝士粉后,shake 完一打开好香芝士味😍💗酥炸花枝丸: 好大粒,面上有啲粉,有少少辣系面头🧡蒜香百叶豆腐:未听过个名,所以一试,几有趣,口感外边硬,中间软,都系属于炸食物,量都吾少,好大方💜 四季豆:打算食番少少蔬菜,叫左四季豆,味道无咁浓密,不过不失,食完炸野,食番健康少少😆 (有一个系蒜香四季豆,有兴趣人士可以试下)🥤:樽
🧡香酥鸡扒肉燥便丼:
💙士林必点狂惹鸡软骨:
💛 士林盐酥鸡:
💚 人气地瓜薯条:
💗酥炸花枝丸: 好大粒,面上有啲粉,有少少辣系面头
🧡蒜香百叶豆腐:
💜 四季豆:
🥤:樽仔奶茶
好有趣个樽仔,不过因为夏天关系,拎到番去无咁冻,不过小妹就第一时间放入雪柜后再饮😚好香奶香,口感软滑, 唔使怕拎到返屋企已经倒泻晒
✴️虽然系外卖,但个热嘅温度都仲keep度,只系薯条同饮品就差少少,不过问题都不大,另外小店真系比足料,样样数量都比左好多(除左花枝丸已经固定粒数),价钱合理,每份食物都独立包装,好干净,而且仲发现可以Waspp 落单,十分方便!
推介指数: ⭐️⭐️⭐️⭐️ ½