2021-11-09
韩国菜,我谂女仔基本上都唔抗拒。相比意大利菜,法国菜,男生更唔介意陪女朋友食。听闻呢间韩国餐厅既平民价又高质,仲要唔收加一!入到去环境都算大同舒服,基本上都系半梳化卡位。我地order左以下几款试吓:泡菜鳗鱼烧伴饭️以为会好普通,点知出乎意料之外。卖相吸引,颜色丰富,块鳗鱼仲要唔细旧,再加上有粟米粒、黑木耳丝、紫菜、泡菜捞饭,用料够大方。北寄贝水冷面「水冷面」系香港第一次食,餐厅有几款可以选择,我拣咗北寄贝。碗面有旧冰系汤匙度,应该系想食客自己放系汤度令到食个阵啲面都keep住够冻。另外有半只蛋、甘笋丝、青瓜丝,仲有梨丝,口感好过瘾。面质比较偏韧,但好适合夏天食好开胃。明洞饺子炒粉丝因为见啲饺子好吸引,所以嗌呢个简直系一举两得。粉丝入面加左冬菇、金针菇、椰菜同翠玉瓜一齐炒,唔算多油,饺子够大只而且微煎过,好味!炸鸡Combo小食点得炸鸡,呢个Combo一次过可以试哂三款小食(鸡软骨,甜辣炸鸡,芝士酱薯条)都系要赞啲份量好够食,鸡软骨脆卜卜;炸鸡啲鸡肉唔dry够juice;反而薯条因为淋咗芝士酱同芝士粉,食完觉得好漏。
泡菜鳗鱼烧伴饭️
以为会好普通,点知出乎意料之外。
北寄贝水冷面
明洞饺子炒粉丝